Locurile din secțiile ATI nu pot fi suplimentate peste noapte! „Asistentele specializate în Terapie Intensivă nu au stat în dulap până acum”

ati (5)

Medicii aflați în linia întâi spun că cea mai mare problemă cu care România se confruntă este presiunea care se abate asupra sistemului de sănătate. Presiune care nu există în țări în care procentul celor vaccinați depășește 70%.

Dacă s-ar înregistra în următoarele valuri un număr mai mic de cazuri, spitalele nu ar mai fi pline cu bolnavi de Covid-19, astfel că vor avea acces la serviciile de sănătate pacienții care au alte patologii. Menținerea situației sub control se poate realiza prin vaccinare, concomitent cu respectarea măsurilor individuale de protecție.

„La început am fost supărat pe pacienții nevaccinați, mi-a fost ciudă că nu pun înaintea vieților lor decât ambițiile personale. Nu le este foarte clar ce se întâmplă cu acest vaccin, de ce ar trebui să îl facă, ce se întâmplă cu ei peste câțiva ani. Aici este o discuție filosofică, nu avem de unde să știm. Un lucru e cert, efectul vaccinului se termină în șase, nouă luni. Eu personal nu am întâlnit efecte adverse grave. Decesele sunt evidente, efectele adverse momentan sunt foarte puține. Dar există. Nu putem să avem timpul și spațiul necesar pentru a trata pacienții. Secțiile ATI sunt pline de pacienți Covid și post-Covid. Pacienții cu alte boli nu mai au loc unde să fie operați, nu au loc pentru consultații, sunt peste tot restricții, sunt pacienți cu boli complicate care poate că ar fi avut o șansă în plus dacă acum erau tratați în spital. Din acest punct de vedere, dacă valurile ar fi mai aplatizate ar fi un beneficiu pentru noi, medicii de la ATI și pentru oameni în general”, a explicat dr. Ciprian Gîndac, medic primar ATI.

De ce nu se pot suplimenta locurile la ATI?

„Chiar dacă aș fi ministrul Sănătății și aș spune că de mâine vreau 5.000 de locuri la ATI, nu se poate. Eu, ca medic, pot spune că voi avea grijă de 100, 200 de pacienți, dar nu am de unde să aduc asistente. Personal mediu nu am de unde să aduc, infirmiere, brancardieri. Medicii pot să consulte mai mulți pacienți deodată, dar avem nevoie de personal mediu pentru că trebuie să te ocupi de acești pacienți. Asistentele noastre stau patru, cinci ore lângă pacient. O asistentă poată să aibă grijă de cel mult patru pacienți în contextul în care vrea să fie și eficientă. Nu doar să fie la număr. Asistentele de Terapie Intensivă nu au stat în dulap până acum. Nu ai de unde să le iei. O asistentă de Terapie Intensivă are nevoie de cel puțin trei ani pentru a deveni o bună profesionistă și de minim un an ca să înțeleagă ceea ce face. Din punctul meu de vedere este foarte greu să pui personal mediu calificat pe Terapie Intensivă. Poate pe alte secții, da. Aici sunt manevre specifice. Chiar dacă este binevoitoare, are nevoie de experiență”, a mai spus medicul Ciprian Gîndac.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/