Marea problemă a locuitorilor județului Caraș-Severin o reprezintă lipsa locurilor de muncă, fapt care, în timp, a adus la depopularea UAT-urilor, oamenii nemaiavând altă soluție decât să apuce drumul străinătății în speranța unui trai mai bun.
Lipsa locurilor de muncă reprezintă un subiect delicat și în orașul de la malul Dunării, acolo unde închiderea fabricii Delphi, furnizorul global în electronică și tehnologii pentru automobile, nu doar că a dus la o creștere alarmantă a șomajului în Clisura Dunării, ci reprezintă cea mai mare dezamăgire a mandatului primarului din Moldova Nouă, Adrian Torma subliniind că în ciuda tuturor eforturilor pe care le-a depus, acesta se vede în continuare legat de mâini la acest capitol.
Cu bagajele pregătite, în martie 2018, gigantul american își închide activitatea la Moldova Nouă, un lucru oarecum previzibil pentru un oraș mic, nu foarte aproape de un centru industrial sau universitar, la care se poate adăuga și tentația companiei față de forța de muncă ieftină identificată în țări precum: Serbia sau Ucraina. Partea și mai interesantă se referă la faptul că investitorul nu doar că a lăsat nenumărați oameni fără locuri de muncă, ba a rămas stăpân pe zona industrială, contractul cu Delphi fiind prelungit până în 2031.
Realizând că Delphi Packard nu are interes de a reveni la Moldova Nouă, primarul Torma a pornit o negociere cu reprezentanții companiei încercând să îi determine să renunțe la clauzele contractuale (predarea clădirilor) pentru a face loc unei alte companii, însă fără succes.
În martie 2019, edilul-șef de la malul Dunării, motivat de anumite vulnerabilități contractuale, a încercat din nou repornirea activității în orașul pe care îl conduce, de data aceasta, singura cale fiind acțiunea în instanță. Pe atunci, Adrian Torma dădea de înțeles că redobândirea clădirilor ar avea șanse să rămână în picioare pe motiv că Delphi nu și-ar fi îndeplinit obiectivul din contract, adică: să aibă activitate productivă la malul Dunării: „Scrie clar în contract! Noi le-am oferit clădirile pentru activități de producție, nu pentru activități de depozitare! Vom solicita daune companiei Delphi pentru că nu și-au îndeplinit obiectivul din contract: adică să aibă activitate productivă la Moldova Nouă”.
Nici banii din buzunarul propriu nu au fost de folos
La câteva luni de la acțiunea în instanță, mai exact în iunie 2019, primarul Torma nemaidorindu-și să stea la mâna consilierilor locali sau la mâna Delphi, își angrenează familia și cumpără o clădire de 3.000 de metri pătrați doar, doar reușește să pună capăt subiectului delicat astăzi în toată România: lipsa locurilor de muncă. Chiar și așa, lucrurile în acest caz par greu de materializat.
„Dacă e o singură dezamăgire sau mai bine zis o problemă pe care nu am putut-o rezolva, un subiect pe care mulți în oraș îl pun în cârca unui primar, se referă la problema locurilor de muncă. Dar, repet, eu am fost singurul primar nebun care a cumpărat din banii lui o clădire ca să putem aduce investitori. Problema aceasta nu se regăsește doar la Moldova Nouă. Toate primăriile, din 2012 până acum, nu au reușit să atragă investitori, fie că vorbim de Reșița, Bocșa, Oravița sau Anina. Sunt primari la al doilea, la al treilea mandat care nu reușesc să atragă investitori, o problemă care nu ține neapărat de primar. Cu toate acestea, dacă mâine ar trebui să fac orice tip de sacrificiu pentru a aduce un investitor, eu îl fac, mai ales că vin din mediul privat și știu cât este de important să fie bani în oraș”, a ținut să le transmită edilul-șef locuitorilor din Moldova Nouă.
CITEŞTE ŞI: Delphi nu pleacă de la Moldova Nouă! Rămâne până în 2031!
Torma scoate din buzunarul propriu 1 milion de euro pentru locuri de muncă în Moldova Nouă
Se întâmplă și la case mai mari. Lipsa locurilor de muncă, o boală generală