Locuitorii din 12 comune cărășene beneficiază de screening gratuit pentru depistarea tuberculozei

prefectura 1
untitled design set 970x90 px

12 comune din Caraș-Severin sunt parte din proiectul național Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, prin care sunt oferite servicii medicale gratuite locuitorilor din zonele rurale cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Comunele Rusca Montană, Băuțar, Glimboca, Zorlențu Mare, Măureni, Slatina-Timiș, Armeniș, Domașnea, Lăpușnicu Mare, Sichevița, Coronini și Socol sunt cuprinse în cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei, lansat în 2019 și derulat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Caravana medicală mobilă este  dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat și sunt gratuite.

În Caraș-Severin, spitalul mobil al celor de la „Marius Nasta” a ajuns  în data de 13 februarie și va rămâne în județ până în 31 martie, timp în care va trece prin toate cele 12 comune cuprinse în acest proiect. Săptămâna trecută caravana a ajuns la Băuțar și Rusca Montană, urmând ca zilele acestea să oprească la Glimboca și Zorlențu Mare.

prefectura 2

„Caravana se află în județul dumneavoastră vreme de o lună și jumătate. Am început deja activitatea de săptămâna trecută. Sunt 166 de persoane care au trecut deja prin caravană, sperăm să fie mult mai multe și după sfârșitul acestei perioade. De ce? Pentru că vorbim despre o mică unitate de spital de pneumologie, cu servicii de radiologie și tot ceea ce înseamnă testare rapidă, care vine la propriu în comunitățile rurale din Caraș-Severin. Este foarte important ca cei din comunitate să afle despre prezența noastră pentru că, în primul rând, facem o economie în bugetul acestei familii, nu mai trebuie să se deplaseze de acasă pentru un serviciu de radiologie, asta pe de-o parte, iar pe de altă parte, sistemul de inteligență artificială cu care este dotată caravana, spitalul nostru mobil, mai depistează încă alte 14 patologii din sfera pulmonară, ceea ce înseamnă un consult gratuit pentru oricine vine la caravană.”, a declarat Paula Rusu, coordonator de comunicare Screening TB, în cadrul unei conferinței de presă, susținută astăzi la Reșița, cu prilejul prezentării programului derulat la nivelul județului Caraș-Severin.

La evenimentul de astăzi, ce a avut loc în sala Palatului Administrativ din Reșița, au mai fost prezenți prefectul județului Ioan Dragomir, directorul Direcției Județene de Sănătate Publică, Dănilă Miloș, și primarii celor 12 comune vizate de acest proiect.

publicitate ziar expresb 1000x100

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

„Pentru cei care au neșansa unui astfel de diagnostic, trebuie spus că România oferă, probabil, cea mai bună infrastructură de sprijin, tratare și vindecare a pacientului cu tuberculoză. Analiza, diagnosticarea și tratamentul sunt complet gratuite, indiferent despre ce persoane vorbim, fie că sunt oameni cu un statut social mai bun sau oamenii care au probleme în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai. Apoi, există susținere pe parte socială, există acele indemnizații pe toată durata tratamentului, asigurată persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, care se acordă, atenție, cu o singură condiție, ca pacientul să confirme că își urmărește tratamentul. Este esențial! Tuberculoza se vindecă, dar ea, în sine, este o boală contagioasă, iar în spatele fiecărui pacient cu tuberculoză sunt cel puțin 10 persoane nedepistate. Nu înseamnă neapărat că sunt bolnave, ci că riscă se dezvolte tuberculoză.”, a mai spus Paula Rusu.

 

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/