Locuințe protejate și un centru de zi pentru persoanele cu dizabilități la Periam

whatsapp image 2023 04 24 at 15.32.19

În județul Timiș se vor construi trei noi locuințe protejate, dar și un centru de zi pentru persoanele cu dizabilități. Președintele Consiliului Județean, Călin Dobra, a semnat contractul de proiectare și execuție, iar în 2021, investiția ar trebui să fie gata.

Cele trei locuințe protejate urmează să aibă o capacitate de 30 de locuri pentru rezidenți ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia. Fiecare clădire va avea câte două zone funcționale, una destinată personalului și alta persoanelor cu dizabilități, beneficiarilor. Fiecare casă va avea, printre altele, cinci camere de câte două paturi, special amenajate, o cameră de zi pentru diverse activități, o bucătărie cu loc de luat masa și patru grupuri sanitare configurate pentru persoane cu dizabilități. Toate spațiile comune vor fi accesibile beneficiarilor, inclusiv celor cu mobilitate redusă, care se deplasează în fotoliu rulant, conform normelor în vigoare. Centrul de zi va fi lângă locuințele protejate și va fi pentru cei 30 de beneficiari și alte zece persoane din localitate.

În total, costul se ridică la 3,6 milioane de lei fără TVA, iar banii vin dintr-un proiect european. „Investiția ne va permite să asigurăm condiții mult mai bune pentru persoanele cu dizabilități. Am reușit să atragem o finanțare europeană importantă. Proiectul de la Periam nu este singular. Construim astfel de locuințe, pe fonduri europene, și la Găvojdia și Lugoj. Beneficiarii locuințelor vor trăi într-un mediu similar cu cel al unei familii, fapt extrem de important pentru dezvoltarea lor normală”, a precizat președintele CJT, Călin Dobra.

Suprafața totală construită desfășurată a obiectivului de investiție este de 1.314 metri pătrați, locuințele având un total de 1.108 metri pătrați, iar centrul de zi, 206 metri pătrați. Termenul de realizare a proiectului tehnic este de trei luni, iar lucrările vor fi executate pe o perioadă de 18 luni.

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01