Localitatea cu mai multe bovine decât locuitori! Cum s-a dezvoltat un adevărat cult al laptelui?

Deşi are un număr mic de locuitori, până în 1.500, Giera este cunoscută drept una dintre comunele cu cel mai mare număr de bovine din judeţul Timiş. Nu mai puţin de 2.000 de capete de bovine există în comuna timişeană, iar creşterea animalelor este principala îndeletnicire a localnicilor de acolo.

La Giera s-a format un cult al laptelui, producerea şi comercializarea lui devenind principala ocupaţie a locuitorilor. Sunt câţiva factori care au determinat acest lucru. În primul rând, faptul că localitatea dispune de o păşune destul de generoasă, de peste 1.300 ha, pe care Primăria a concesionat-o crescătorilor de animale. Al doilea factor este distanţa mare faţă de Timişoara, care îngreunează deplasarea populaţiei. „Mult mai uşor îi vine unui localnic de la Şag să se deplaseze la Timişoara, decât unuia de la Giera. Tocmai pe acest principiu, lumea se ocupă de creşterea animalelor, asigură un nivel de trai acceptabil populaţiei, foarte multe familii îşi duc existenţa pe baza acestui business, pentru că s-a trecut de la nivelul de hobby la o afacere a cetăţenilor”, a precizat Radu Vicol, primarul comunei.

Crescătorii de animale s-au asociat într-o corporaţie denumită Tim Lact Afro, cu sediul la Bucovăţ, unde au construit o fabrică de procesare a laptelui, care produce diferite derivate ale acestui produs, vândute ulterior în reţeaua de supermarketuri din întreaga zonă de vest a ţării.

Autorităţile locale vin în sprijinul crescătorilor de bovine şi încearcă să le ofere condiţiile necesare. În acest sens, a fost iniţiat un proiect pentru construirea a două platforme de depozitare a gunoiului de grajd.

„Având în vedere că o mare parte a populaţie îşi desfăşoară activitatea în sectorul zootehnic, creşterea vacilor de lapte generează o mare cantitate de gunoi de grajd care e lăsat de izbelişte, nu generează lucruri bune. Tocmai în această idee, am depus un proiect la Ministerul Apelor şi Pădurilor care încurajează stoparea poluării cu nitrit şi nitraţi şi am stabilit să realizăm în cele două localităţi Giera şi Toager, cu un număr mai mare de animale, a două platforme de depozitare gunoi de grajd la standardele impuse de Uniunea Europeană. Aceste două platforme vor fi realizate din beton, cu fosă de decantare, dotate cu utilaje necesare bunei funcţionări a colectării şi respectiv distribuţiei pe terenurile agricole a produsului rezultat”, a continuat primarul comunei.

Cele aproximativ 2.000 de capete de bovine sunt distribuite atât în gospodării ale populaţiei, cât şi în intreprinderi individuale, exploataţii de tip A, cât şi pe societăţi comerciale care au obiect de activitate creşterea bovinelor de lapte.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/