Condamnat la şase ani de închisoare cu executare de instanţa de fond a Tribunalului Dolj pentru infracţiunea de luare de mită, fostul edil-şef al Reşiţei a atacat deja sentinţa cu apel. La fel au făcut şi ceilalţi inculpaţi, printre care Dan Izvernari, fostul patron al echipei de fotbal din Valea Domanului, dar nemulţumiţi de soluţie sunt şi procurorii DNA.
Fostul edil-şef al Reşiţei, Liviu Spătaru se declară nemulţumit de modul în care a decurs până acum procesul. Asta pentru că, el spune că judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au refuzat dreptul la apărare şi i-au respins din start prezumţia de nevinovăţie. „Nu există prejudiciu şi nici părţi civile, ci doar un procuror bolnav. Nu este cazul să ne agităm. Este doar o etapă într-un proces. Nu există chestiuni care să ne incrimineze. Nimeni nu a furat nimic”, a declarat Liviu Spătaru, fostul primar al Reşiţei. Acesta a adăugat că a atacat deja cu recurs decizia şi speră ca instanţa superioară să îi dea dreptul să se apere, aşa cum ar trebui să facă o instanţă. „Practic, am fost lipsiţi de dreptul la apărare. În dosar sunt doar presupuse prejudicii. Nu există prezumţia de nevinovăţie. Noi o solicitam, iar ei până acum nu ne dădeau dreptul la apărare. Din raportul Curţii de Conturi reiese că toate cantităţile au intrat la timp şi au fost puse în ordine. Noi cerem o expertiză în etapa următoare pentru că până acum, ea nu ne-a fost acceptată”, a subliniat fostul primar al oraşului.
Cum a început „afacerea motorina”
Necazurile lui Liviu Spătaru se trag de la “afacerea motorina”, din 2007. Pe vremea când acesta era primarul Reşiţei ar fi semnat documentele prin care au fost achiziţionate cantităţi importante de motorină de la firma Petro Dan, aparţinând lui Dan Izvernari, fostul patron al echipei de fotbal din Valea Domanului. Achiziţia pe bani publici s-a făcut fără licitaţie şi pe baza unor documente false, după cum au reţinut procurorii anticorupţie în rechizitoriu. În schimbul acestor servicii, Spătaru ar fi primit cadou o excursie în Muntenegru.
Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pe Liviu Spătaru. Aceeaşi pedeapsă i-a fost aplicată şi lui Dan Izvernari. În schimb, Gheorghe Lotoroşanu şi Ilie Matei, ambii angajaţi ai Primăriei Reşiţa, implicaţi şi ei în această afacere, au scăpat cu câte cinci ani de puşcărie. Mai norocoasă a fost Livia Buta, care a primit trei ani de închisoare cu suspendare.
“Instanţa confiscă de la inculpatul Spătaru Liviu suma de 7359 lei. Confiscă de la fiecare dintre inculpaţii Spătaru Liviu, Izvernari Dănuţ Nelu, Lotoroşanu Gheorghe, Matei Ilie şi Buta Livia câte 9099 lei reprezentând prejudiciul cauzat prin infracţiunile comise şi pentru care în cauză nu există constituire de parte civilă. Menţine măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanţa DNA – ST Timişoara în 29 mai 2007. Anulează actele false”, s-a mai dispus prin soluţia Tribunalului Dolj din 28 februarie.
În cazul în care nici sentinţa Curţii de Apel Craiova nu-i va mulţumi în acelaşi timp şi pe inculpaţi şi pe procurorii DNA, ultimul cuvânt îl vor avea magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.