Liviu Spătaru: „Corupția trebuie canalizată către afacerile de succes”

Corupție, mită, șpagă, toate sunt practici la care recurg afaceriști, bugetari sau oameni simpli, fără studii. Paradoxal, cei prinși cu mâța-n sac sunt blamați și arătați cu degetul de societatea la fel de pătată ca oricare „ghinionist”. Fostul primar al Reșiței, Liviu Spătaru, condamnat la rândul lui pentru luare de mită, spune că poporul român are aceste obiceiuri în sânge, iar singura opțiune este ca ele să fie utilizate în folosul celor „mai defavorizați”.

De la cei 5 lei băgați în buzunar asistentei pentru „a se uita la tine”, până la ajutorul acordat unui prieten care are o afacere, orice poate fi catalogat drept dare/luare de mită sau corupție. Iar aceste practici s-au înrădăcinat în poporul român, lucru susținut chiar de fostul primar al Reșiței, Liviu Spătaru, condamnat la 3 ani de închisoare pentru fapte de corupție. „Nu poți să scoți, de exemplu, șpaga, mita, nu o poți scoate din poporul român pentru că este atât de bine încetățenită, încât este în cultura poporului român. Pentru românul mediu, obișnuit, mita este o formă de a-și rezolva o problemă de natură economică, de natură socială, de o natură a interesului personal, trebuie să o înlocuiești cu ceva această mită pentru că altfel creezi un gol în cultură”, a declarat Liviu Spătaru într-un interviu susținut în redacția Express de Banat.

În sfera afacerilor, la fel ca în administrație, de altfel, corupția este la ea acasă. Dar, spune Liviu Spătaru, trebuie să știi cum să o gestionezi în favoarea ta și a celor are au nevoie de ajutor. Iar pentru asta, e nevoie de inteligență. „O anumită doză de corupție va exista întotdeauna pentru că este în felul de a fi, în codul genetic al omului, nu poți să o scoți oricum. Trebuie să o folosești însă benefic, să o canalizezi către afacerile de succes, către afacerile care produc un fel de bun social sau care produc multă bunăstare, multe locuri de muncă, mult profit, în așa fel încât să ajungă la cei mai defavorizați. Dacă reușești această canalizare care ține de inteligență, de un fel de perseverență în modul de a te manifesta și în modul de a educa mulțimile, atunci te înscrii în ceea ce înseamnă progres general al omenirii în zilele noastre”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/