Colonelul în rezervă Liviu Groza, care va aniversa, pe 10 iulie, 84 de ani, are un crez pe care mulți ar trebui să-l urmeze: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moarte”.
La 84 de ani, istoricul Liviu Groza este în pas cu tehnologia, dispune de calculator cu acces la internet, de telefon android, de scaner, imprimantă, aparat de înfoliat și tot ceea ce are nevoie un scriitor. Şi, foarte adevărat, le și folosește.
„Acum nu mai trebuie să mă duc în Arhivele de Stat de la Viena pentru a studia, vine Viena la mine, sau la Biblioteca din Cluj-Napoca, vin documentele la mine. De ce să nu învăț? Toată viața învățăm, fiecare om are preocupările lui. Acest calculator eu îl folosesc și acum ca să învăț. Sunt perfect conștient că această aparatură modernă mă ajută. Principalul lucru este ca ceea ce facem să facem bine. Totul este să depui suflet și să muncești în așa fel încât să fii de folos societății. Nu poți să fii în afara societății. Obligatoriu trebuie să ții pasul cu societatea, pentru că altfel nu mai putem să prosperăm și România trebuie să ajungă cu pași repezi cultura europeană, pentru că în decursul istoriei noi am apărat cultura europeană și acum noi trebuie să beneficiem de ea”, spune istoricul Liviu Groza.
Apt de muncă și la 84 de ani, colonelul Liviu Groza are proiecte în lucru care au ca scop evidențierea personalităților cărășene. Unul dintre aceste proiecte se va concretiza în toamna acestui an, când colonelul va lansa volumul cu numărul 56, dedicat eroului național Ioan Dragalina. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial și 100 de ani de la trecerea în eternitate a Generalului Ioan Dragalina. Liviu Groza dorește ca împreună cu Adrian Ardeț, directorul muzeului caransebeșean, să facă astfel încât acțiunea dedicată lui Dragalina să fie transformată într-o comemorare care să ducă până la o sărbătoare generală a orașului, cu un pluton de soldați care să vegheze la statuia din parcul ce-i poartă numele, să fie foarte mulți participanți, pentru că vorbim de un om de care orașul Caransebeș trebuie să fie mândru.
„Poate că sunt puține orașe în țară care au eroi naționali, or noi ne numărăm printre cei puțini și trebuie să dăm Cezarului ceea ce este al Cezarului”, spune Liviu Groza.
Primul cadou primit de omul care și-a dedicat viața regimentului de Graniță Româno-Bănățean nr 13 este o sticlă cu vin pe care este inscripționat numărul 84. Colonelul face colecție de aceste sticle pe care le primește de la o persoană dragă, de la vârsta de 80 de ani, atunci când și-a scris și testamentul fixat de 4 ani în biblioteca personală, un adevărat tezaur de documente, colecții personale de discuri vechi (peste 1000), de caricaturi oferite de artiști importanți, printre care Ștefan Popa Popas, cărți, printre care 10 deosebit de importante oferite de mentorul istoricului, prof. univ. dr. C-tin Daicoviciu, cel care i-a insuflat în urmă cu peste 50 de ani plăcerea de a descoperi și scrie istoria locului, lăsată moștenire municipalității.