Lipsurile din cartiere, starea Casei Mühle, fântâna muzicală sau lipsa parcărilor. Dezbaterea pe bugetul local a adus în prim-plan nemulțumirile timișorenilor

La Primăria Timișoara a fost supus dezbaterii marți, 23 aprilie, bugetul local al municipiului pentru anul 2019. Discuțiile au fost în principal nu dezbateri reale, ci mai mult, nemulțumiri ale diverșilor cetățeni exprimate direct edilului Robu. Singurul politician prezent la discuții a fost liderul USR Timișoara Dan Reșitnec, care a spus că bugetul este „fantezist”.

Ideile primarului au fost puse sub semnul întrebării de cetățeni. În speță, a fost vorba de achiziționarea unei noi ambarcațiuni deschise pentru transportul turistic pe Bega, dar și „eterna” idee de a construi o fântână muzicală, cu lumini. Nicolae Robu a precizat că cele două proiecte nu reprezintă o prioritate, iar dacă banii nu vor fi destui, ele vor fi trecute pentru planurile pe anul 2020. „Este discutabil dacă se va cumpăra acea ambarcațiune. Nu este printre priorități. Dintre turiștii care vin pe Bega, mulți vor să facă o plimbare cu o ambarcațiune deschisă. Acea fântână nu ajunge anul acesta, pentru că nu avem cum. Ea ar produce un grad de creștere a turismului. Eu sper să o putem face în 2020, mi-aș dori foarte mult să o avem în 2021. Ar fi ceva deosebit, pentru că e un concept care nu există în alte părți”, a spus primarul despre cele două obiective cuprinse în proiectul de buget.

Reprezentanții consiliilor de cartiere din mai multe părți ale orașului au fost prezenți și ei. Printre cele mai stringente probleme a fost și lipsa reconstruirii liniei 3 de tramvai, care lega cartierul Freidorf de Gara de Nord. În locul tramvaiului, care nu mai circulă de mai mult de un deceniu și jumătate, există linia de autobuze 3, una care are o frecvență redusă, la fel ca și Expresul 7. Nicolae Robu a spus că nu sunt bani și pentru linia 3, una desființată de la începutul acestui mileniu! „Avem 54 de milioane de euro fonduri europene. De unde să acoperim și Calea Bogdăneștilor, și Stan Vidrighin, și Cetății, și tramvaie, și strada gării? Noi facem ce putem. Transportul cu tramvaiele este foarte eficient când ai deja linia și tramvaiele. Până atunci, este cel mai scump mijloc de transport public”, a precizat primarul.

Autostrada pentru biciclete a stârnit controverse 

La dezbatere a venit și Ana Munteanu de la Asociația „Verde pentru biciclete”, care i-a spus primarului că autostrada pentru biciclete este o idee proastă. Munteanu a ridicat problema pistei de biciclete din oraș de o manieră foarte „colorată”. „Era să ajung aici ca o purcică, plină de noroi. Avem o mare problemă. Vă rog să nu faceți autostrada pentru biciclete. Vă implor! Avem alte probleme”, a precizat Ana Munteanu. În discuții s-au adus și parcările supraetajate, dar și construcția fântânilor și achiziționarea aparatelor de diagnoză pentru arbori.

Casa Mühle, marea durere a orașului

La dezbatere s-a pomenit și de Casa Mühle, deținută de fostul florar de renume al urbei de pe Bega, și acum într-o stare jalnică. Nicolae Robu a dat asigurări că monumentul va fi salvat prin expropriere. „Singura soluție este exproprierea. Avem tot sprijinul CJT. Putem să lucrăm împreună fără nicio problemă. Exproprierea este soluția. Nu are legătura cu sentința, dar asta e soluția cea mai corectă”, a precizat Robu. Prin sentință judecătorească, proprietarii Casei Mühle sunt obligați să aducă clădirea la starea inițială.

Controversele Robu – USR continuă

Liderul USR Timișoara, Dan Reșitnec, a spus că niciuna din cele 19 propuneri ale partidului său pentru proiectul de buget nu a fost luată în calcul. „Ne îngrijorează cum arată varianta pusă în dezbatere publică. Credem că e un buget fantezist, bazat pe ce ar trebui sau nu să intre pe parcursul anului. Dacă eu aș venit cu așa o propunere de buget în privat, aș fi trimis să o refac”, a precizat Reșitnec. Nicolae Robu a dat asigurări că bugetul nu va fi unul dezechilibrat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/