Lipsesc locuințele! Blocul de apartamente sociale nu are proiectant, construcțiile ANL sunt nerecepționate

Deși exista posibilitatea ca autoritățile locale să finalizeze și să pună la dispoziția lugojenilor mai multe spații locative în acest an, lucrurile se mișcă foarte greu, așa cum ne-a obișnuit administrația Boldea în acest an. Primul obiectiv, blocul de locuințe sociale de pe strada Timișoarei, este una dintre tinichelele care atârnă de toate mandatele primarului Francisc Boldea, după ce acesta nu s-a mai înțeles cu omul care l-a făcut primar, fostul președinte al PSD Lugoj, Dănuț Miloș.

De aici au reieșit o serie de blocaje și procese interminabile, care au ținut pe loc o investiție ce trebuia terminată undeva în 2010, cel târziu. Și acum, după mai bine de zece ani, transformarea fostului dormitor de soldați, care a aparținut unității militare de infanterie, din strada Timișoarei, în locuințe sociale rămâne în continuare fără finalizare. A trecut un deceniu în care lucrările începute la partea de recompartimentare au fost blocate de litigiile în instanță între administrația locală și constructorul lugojean, care a câștigat proiectul pe vremea fostului primar Martinescu. În ultimul an, Primăria Lugoj a încercat să facă primii pași pentru a putea relua lucrările și a finaliza apartamentele sociale, dar fără succes.

Noua problemă a administrației o constituie găsirea unui proiectant pentru imobilul cu trei etaje, pentru că până acum nimeni nu s-a prezentat la licitație.

„Pentru a putea finaliza lucrările de transformare a fostei cazărmi militare în apartamente și garsoniere, întâi este nevoie de realizarea reproiectării, pentru a putea vedea în ce condiții se prezintă clădirea și lucrările făcute în interior. În 2019 s-a scos la licitație partea de reproiectare, dar nu s-a prezentat nimeni. Urmează anul acesta o nouă licitație”, a informat Primăria Lugoj. În proiectul inițial, clădirea era prevăzută cu realizarea a 64 de spații locative. Situația nu este mai încurajatoare nici pentru cel de-al doilea dormitor (o clădire identică) de la aceeași unitate militară, dezafectată. În acest caz, startul lucrărilor depinde de finalizarea procedurii de preluare de la armată a obiectivului și a unui teren de peste 8.000 m.p., care se tot prelungește, deși anul trecut consiliul local a adoptat, după aproape doi ani de încercări, propunerea militarilor.

Blocurile ANL, uitate să fie recepționate

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Probleme sunt și la blocurile ANL, ridicate pe strada Țesătorilor, unde recepția construcțiilor se lasă așteptată. Schimbările din conducere agenției, care au avut loc în primele luni ale acestui an, a lăsat în uitare recepție construcțiilor şi predarea acestora către Primăria Lugoj.

„De când a fost schimbată conducerea nu am mai primit nicio înștiințare despre blocurile ANL și recepția acestora. La începutul acestui an au mai fost executate câteva lucrări la interioare și finisaje și în mod normal ar trebui să fie terminate. Nu a mai fost mult de executat. O să trimitem noi o adresă către ANL să vedem când va fi recepția”, a precizat Cristian Galescu, viceprimarul Lugoj.

Prin urmare cei care așteaptă de mult o locuință, vor trebui să se obișnuiască cu amânarea repartizării unui apartament, pentru că nimeni dintre factorii responsabili nu poate spune, în acest moment, când se vor da cele 64 de apartamente cu două camere.

Oricum la începutul anului, dintre cei 500 de tineri și familii aflați în evidente, nu s-au mai calificat pentru obținerea unei locuințe ANL, nici măcar atâția câte spații locative sunt puse la dispoziție. Asta nu înseamnă însă că nu mai este nevoie de locuințe la Lugoj, ci doar faptul că dosarele trebuie refăcute, astfel încât cei care doresc să poată solicita o astfel de locuință.
Cât despre locuințe sociale, acordate de primăria Lugoj, cu siguranță cel puțin în următorii doi ani nu poate fi vorba despre acest lucru.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/