Lipsesc îngrijitori în centrele de asistenţă socială!

Reprezentanţii căminelor pentru persoane vârstnice din Caraş-Severin şi-au prezentat astăzi, la Instituţia Prefectului, principalele probleme cu care se confruntă. Ca şi în alte domenii, lipsa personalului se află în fruntea acestora.

Bătrânii căminelor pentru persoane vârstnice din judeţ nu pot fi îngrijiţi cum trebuie din cauza angajaţilor care sunt prea puţini. Aceştia nu fac față numărului mare de vârstnici care necesită acordarea serviciilor specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială. Dintre cele cinci cămine din judeţ, cea mai gravă situaţie se află în Caransebeş şi Sacu, centrul din urmă având doar două asistente medicale şi patru infirmiere la cei 33 de bătrâni asistaţi. Şi ca „să fie tot tacâmul”, unele dintre căminele judeţene au avut parte şi de controale în ultima perioadă.

Situaţia căminelor este luată în vizorul reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială: „O bună parte din beneficiari sunt persoane dependente, persoane care sunt pe trei grade de dependenţă, iar acestea au mare nevoie de îngrijire şi aproape permanentă, pentru că sunt, practic, imobilizate. În acest sens, în primul rând, ar trebui făcute demersurile legale, dar şi preocuparea celor care conduc şi care gestionează problemele din centrele respective. Chiar dacă în anumite centre a fost personal mai puţin decât prevăd standardele, am întâlnit cazuri în care managerul respectivului cămin a găsit singur soluţii>”, explică Elena Solomonesc, inspector social în cadrul AJPIS Caraş-Severin, pentru Express de Banat.

DSC_1065  DSC_1048

Toate problemele căminelor pentru persoane vârstnice sunt cunoscute la nivelul Consiliului Judeţean, oficialii demarând procedurile pentru deblocarea acestor posturi: „Noi am informat Guvernul vizavi de deblocarea posturilor. Ultima ordonanţă o modifică pe cea veche, astfel că la un salariat care pleacă poate fi angajat un altul, nemaifiind raportul de unu la şapte. Însă nici în aceste condiţii personalul nu este suficient. Mai există câteva posturi unice care urmează a fi ocupate şi problemele vor fi rezolvate, astfel încât toţi beneficiarii centrelor judeţene să fie îngrijiţi cum trebuie”, a declarat Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, ancheta a fost finalizată, raportul a fost prezentat în ultima şedinţă a consiliului, urmând ca instituţiile să îşi facă datoria. Controalele vor continua şi în celelalte centre, în aşa fel încât să nu mai apară situaţii neplăcute.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/