„Sănătate fără frontiere” pentru cărășeni

explo 1000x200

Spitalul Județean de Urgență din municipiul de pe Bârzava a găzduit întâlnirea lunară din cadrul proiectului „Sănătate fără frontiere”.

Acesta este unul transfrontalier, aduce aproape un milion de euro pentru unitatea din oraș și peste 1,2 milioane de euro Spitalului Comunal din Pojarevat, Serbia. Pacienții din tot județul vor putea beneficia de la sfârșitul anului de un computer tomograf performant, care vine în completarea investigațiilor care se pot face în prezent cu aparatul RMN. De altfel, la jumătatea lunii iulie a avut loc licitația internațională pentru cumpărarea performantului aparat.

Oficialii de la Spitalul Județean explică faptul că în maximum 60 de zile se va decide câștigătorul, iar în alte 60 de zile aparatul va trebui adus la Reșița. „Momentul este extraordinar de bun, pentru că în urmă cu o săptămână s-a defectat computerul tomograf pe care noi l-am avut, unul dintre cele mai vechi din țară, la ora actuală. Repararea lui ar costa 10.000 de euro, fără să putem fi siguri că va funcționa la parametri normali”, spune Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Acesta a adăugat că a identificat și locația adecvată pentru noul aparat: la parterul clădirii, în apropierea UPU.

Colaborare pentru exactitate

Cu prilejul întâlnirii din cadrul proiectului, la Reșița au fost prezenți și partenerii sârbi. Și aceștia au explicat ce vor face cu cei 1,2 milioane de euro care le vor reveni prin intermediul proiectului transfrontalier. Directorul Spitalului Comunal din Pojarevat spune că pentru unitatea pe care o conduce important este să reabiliteze parterul spitalului, pe o suprafață de 7.000 de mp. Pe lângă investițiile pe care le vom face, vom organiza 10 seminarii la Reșița și în Serbia, mai multe mese rotunde, iar cel mai important lucru este că vom beneficia de un sistem informațional comun. Asta înseamnă că specialiștii din cele două spitale vor putea să aibă o legătură permanentă, astfel încât diagnosticul pus pacientului  să fie cât mai bun”, a explicat Srecko Bosic.

Computerul tomograf va ajunge la Reșița până la finele anului, cel mai târziu în luna ianuarie a anului viitor.