Închiderea, în luna aprilie a anului trecut, a spitalelor din Anina, Bocşa şi Bozovici a însemnat o lovitură grea pentru miile de cărăşeni care au rămas fără asistenţă medicală. Autorităţile şi-au dat seama, într-un final, că măsura luată în aprilie poate fi un adevărat genocid pentru oamenii din zonele respective şi au decis înfiinţarea unor centre medicale de permanenţă. Problema este că, la doar câteva luni de la deschidere, nu mai sunt bani pentru plata medicilor.
O rază de speranţă pentru bolnavii care locuiesc chiar şi la 120 de kilometri de singura unitate medicală unde pot fi trataţi, Spitalul Judeţean Reşiţa, s-a ivit în luna septembrie a anului trecut, când autorităţile judeţene au hotărât înfiinţarea a două centre medicale multifuncţionale în locul spitalelor care aveau lacăt pe uşă din aprilie 2011. Problema la acea vreme era deficitul de personal. După ce spitalele s-au închis, medicii şi asistentele au luat drumul Occidentului ori s-au apucat de altceva.
Într-un final, s-a reuşit recrutarea unui număr de 15 medici, care să-şi ofere serviciile oamenilor din Anina, Bozovici şi Bocşa. Începând însă cu data de 1 mai fondurile de la Ministerul Sănătăţii, care asigură finanţarea, s-au terminat, iar centrele sunt din nou la un pas de închidere.
„În aceste centre muncesc 15 medici, alături de asistenţi medicali. Am făcut demersurile către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără nici un rezultat. Este vorba despre 41.000 de lei pe lună, bani necesari pentru funcţionarea centrelor. Noi, astăzi, nu avem încheiat nici un contract cu acestea. Cadrele medicale îşi desfăşoară activitatea fără bani, în speranţa că se va încheia un contract cu CJAS. Dacă nu, nu vor mai activa şi zonele respective vor rămâne fără asistenţă medicală“, a declarat dr. Sorin Butilcă, reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.