A scăzut rata şomajului în județ

În primele patru luni ale anului, numărul cărăşenilor care au reuşit să-şi găsească un loc de muncă a crescut, rata şomajului în judeţ ajungând să fie mai mică decât cea la nivel naţional.

Potrivit unei statistici a AJOFM Caraş-Severin, numărul şomerilor a ajuns, de la 6777 în prima lună a anului 2012, la 5680 în luna aprilie. Astfel, din totalul de aproape 1300 de noi locuri de muncă indentificate la nivelul judeţului, 1176 au fost ocupate, cele mai multe în Reşiţa şi Moldova Nouă.

Acţiunile organizate de AJOFM pentru a veni în sprijinul celor fără un loc de muncă nu au rămas fără ecou, astfel că rata şomajului a ajuns la 4,53 la sută în luna aprilie a acestui an, comparativ cu 5,41 la sută în ianuarie.

„AJOFM a avut drept obiectiv prioritar reducerea şomajului, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, respectiv şomeri de lungă durată, tineri proveniţi din instituţii de ocrotire socială, persoane în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane de etnie romă sau cu handicap, tineri absolvenţi”, a precizat Ovidiu Drăgilă, din partea AJOFM Caraş-Severin.

În ceea ce priveşte distribuţia pe nivel de instruire a şomerilor cărăşeni, peste 65 la sută sunt persoane cu nivel de pregătire scăzut, care au absolvit gimnaziul şau o şcoală profesională, cei cu nivel de instuire liceal reprezintă 27 de procente, iar aproape zece la sută sunt persoane cu diplomă de studii superioare.

Legat de împărţirea pe grupe de vârstă, în topul celor fără un loc de muncă rămân cărăşenii care au între 40 şi 49 de ani.

Este de aşteaptat ca în perioada imediat următoare rata şomajului să înregistreze o uşoară creştere, odată cu ieşirea de pe băncile facultăţilor a unui număr relativ mare de tineri absolvenţi. Pentru a preîntâmpina fenomenul, AJOFM Caraş-Severin se pregăteşte să organizeze şi alte ediţii ale bursei locurilor de muncă, pe lângă cele patru care s-au desfăşurat deja de la începutul anului.