Poveste nouă ‘au veche, cuvântul e un mijloc imperfect de comunicare, vorba lui Camil Petrescu, imperfecțiune ce lansează mereu și mereu noi provocări în contextul dinamicii limbii române. Curiosul are la îndemână dicționarul, instituție cartografiată a cuvântului scos în relief de vorbitori.
Distanța dintre frumosul discursului și simetria lui nu se măsoară cu rigla, ci se măsoară în idei ce ridică o sprânceană. Pe lângă frumosul cuvântului, avem și exactitatea din spatele cifrelor, măsurate cu rigla. Riglă sau lineal. Confuzia a apărut între cei doi termeni pe care i-ați intuit bine: liniar vs lineal. Semantica celor două cuvinte trimite la același referent. Nuanțele sunt stabilite de clasa morfologică a fiecărui cuvânt: ce este în linie dreaptă vs instrument folosit pentru trasare, măsurare sau verificare de dimensiuni.
Diferența este vizibilă la nivelul clasei gramaticale, ceea ce înseamnă că cele două cuvinte nu sunt aceeași parte de vorbire. Primul cuvânt pus sub lupă este liniar, un adjectiv propriu-zis, variabil cu patru forme flexionare: metru liniar, formă liniară, metri liniari, desene liniare. Cuvântul liniar este utilizat în mod eronat de către vorbitori ca sinonim pentru riglă, confundându-se valorile morfologice. Așadar, liniar nu este sinonim pentru cuvântul riglă, tocmai pentru că nu respectă unul dintre criteriile ce stau la baza sinonimiei: apartenența la aceeași clasa gramaticală.
Utilizarea eronată a cuvântului liniar este cauzată – probabil – de semantica pe care o dezvoltă: trimiterea se face direct la linie, în formă de linie. Așadar, rigla are un sinonim cu care poate forma o pereche, dar, reținem, acela nu este liniar, ci lineal. Și cum orice noțiune științifică trebuie susținută de un context grăitor, vă las pe dumneavoastră să măsurați din priviri următoarele exemple: Fiecare modul are câte-un metru liniar. vs Am măsurat figurile geometrice cu un lineal pentru a nu depăși limitele impuse.
Pentru definiţii şi contextualizări: DEX-ul. Eventual, DOOM-ul. Lucrurile sunt simple şi măsurabile. Curiozitatea a fost împărţită azi, Mădălina Motoşan fiind autorul de facto al acestui articol. E clar: cât trăieşti înveţi! La fel de clar: dicţionarele pot fi surprinzătoare!