Liceele din judeţ, locul 1 la producţia de şomeri!

Rata şomajului înregistrată în judeţul Caraş-Severin la finele lunii iulie 2018 a fost de 3,46%, cu 1,21 puncte procentuale mai mică faţă de iulie anul trecut. Şomerii cu nivel de studii liceal deţin însă cea mai mare pondere în evidenţele AJOFM!

Faţă de luna iunie, rata şomajului în iulie este cu 0,14 puncte procentuale mai mare. „Tendința ușor ascendentă a ratei șomajului a fost influențată de înregistrarea absolvenților unităților de învățământ în evidențele AJOFM Caraş-Severin“, explică reprezentanţii instituţiei creşterea înregistrată în iulie faţă de luna iunie.

Cea mai mare pondere în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 28%, o deţin șomerii cu nivel de studii liceal. Aceştia sunt urmaţi de şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar (23,65%), de şomerii cu nivel de instruire profesional/arte şi meserii (21,10%), gimnazial (20,35%) şi universitar (5,31%), în timp ce şomerii cu studii postliceale reprezentau doar 1,59% din totalul şomerilor.

leader board 728 x 90 px

Structura şomajului după nivelul de instruire ar trebui să constituie un motiv în plus pentru ca elevii de azi să aibă în vedere avantajele oferite de Şcoala Duală apărută recent la Reşiţa. „Etapa a doua de înscrieri se va desfășura în perioada 30 august-3 septembrie. Încurajez elevii să vină către învățământul dual, experiența primei serii de copii s-a dovedit a fi o reușită, avantajele sunt mari, atât în ceea ce privește susținerea materială, dar mai ales în planul carierei. Un rol important în orientarea profesională, pe lângă școală, îl au părinții, de la care aștept să-i călăuzească pe baza aptitudinilor pe care copiii le au, ceea ce înseamnă o bună cunoaștere și relație cu ei”, spune profesorul Luci Peia, consilier local, unul dintre responsabilii administrației reșițene cu organizarea Şcolii Duale.

În evidenţele AJOFM Caraş-Severin erau înregistrate la finele lunii iulie 3.843 persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 1.346 au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, celelalte 2.497 persoane fiind şomeri neindemnizaţi.

Sursă foto: avantulliber.ro