După ce membrii Biroului Permanent Judeţean al PNL se exprimaseră în favoarea „moţiunii Buşoi“, decizia finală a filialei cărăşene a fost luată abia în ultimul weekend. În cadrul Comitetului Director Judeţean.
Săptămâna trecută, cu prilejul vizitei electorale efectuate în Caraş-Severin de Viorel Cataramă, eram informaţi că votul dat de BPJ pentru susţinerea moţiunii lui Cristian Buşoi la congresul PNL din 17 iunie nu are prea mare relevanţă.
„Putea oricine semna oricare dintre moțiuni. Domnul Vela a fost mai scrupulos și a cerut un vot în BPJ, dar nu era obligatoriu”, spunea Cataramă. „Pentru a putea fi citită la congres, o moțiune are nevoie de votul a 10 filiale. O filială poate vota pentru toate trei moțiunile, pentru doar două sau una dintre ele, ba chiar poate să nu voteze niciuna dintre ele”, explica şi preşedintele PNL Caraş-Severin, senatorul Marcel Vela.
CITEŞTE ŞI: Liberalii cărășeni s-au decis: vor alege sâmbătă ce moțiune susțin!
Atunci aveam să aflăm că votul decisiv pe moţiuni va fi dat în cadrul Comitetului Director Judeţean, din care fac parte membrii BPJ, primarii PNL din judeţ şi preşedinţii tuturor organizaţiilor locale liberale din Caraş-Severin. Şedinţa CDJ a avut loc sâmbătă, la Casa de Cultură „George Suru“ din Caransebeş. Au lipsit mulţi membri ai Comitetului Director, dar au fost prezenţi suficienţi, 45 din câte ni se spune, astfel încât cvorumul necesar a fost asigurat.
Am încercat să vorbim cu Marcel Vela despre cele întâmplate acolo, dar senatorul nu a avut ieri timp pentru Express de Banat. Noi ne-am făcut însă timp pentru a documenta această ştire. Am aflat astfel că preşedintele PNL Reşiţa, primarul Nelu Popa, susţinător al lui Ludovic Orban, a propus în acea şedinţă ca în CDJ să nu se voteze nicio moţiune, iar delegaţii liberali la congres să voteze la Bucureşti fiecare cum crede de cuvinţă. Propunerea a fost (parţial) respinsă.
S-a trecut la vot, iar rezultatul este sugestiv. O singură moţiune a primit votul majorităţii: cea a lui Cristian Buşoi – 44 de voturi. Moţiunea lui Ludovic Orban a avut susţinerea a doar 15 dintre cei prezenţi, iar aceea a lui Viorel Cataramă – 10.
Fiecare cu cine vrea! Dar „fiecare“ trebuie să fie delegat!
Din câte ar fi spus Marcel Vela în cadrul şedinţei CDJ, prin acest vot, Organizaţia Caraş-Severin a PNL va susţine numai înscrierea la congres a „moţiunii Buşoi“, care necesita minimum 10 susţineri la nivel de organizaţii judeţene. Însă, după cum s-a subliniat în CDJ, cei peste 100 de delegaţi cărăşeni la congres nu sunt obligaţi să voteze aceeaşi moţiune! De altfel, Statutul PNL nici nu permite impunerea unui anumit vot vreunui delegat la congresul partidului…
Din informaţiile noastre neoficiale, neconfirmate însă de Marcel Vela din lipsă de timp, după şedinţa CDJ din Caraş-Severin, Viorel Cataramă a avut o discuţie telefonică cu Vela, în care şi-a exprimat dezamăgirea că organizaţia cărăşeană nu va susţine şi moţiunea sa. Cataramă ar fi primit însă imediat asigurări de la senatorul de Caraş-Severin că va avea susţinerea sa în ocuparea unei funcţii în conducerea PNL. Cu condiţia, zice-s-ar, ca lucrările congresului să meargă pe făgaşul dorit de Vela. Nu ne întrebaţi care-o fi făgaşul ăla, că Vela n-a avut ieri timp să ne lumineze. Probabil Marcel Vela are timp doar pentru ziarele care cântă în struna PNL-ului, la fel cum omologul său PSD-ist Ion Mocioalcă se foloseşte de vuvuzelele oficioaselor roşii.
Au mai rămas doi: Buşoi! Sau Orban?
În final, ne-a lămurit aseară Mediafaxul! Moţiunea susţinută de Viorel Cataramă nu a primit susţinerea a cel puţin 10 filiale pentru a fi supusă dezbaterii votului în cadrul congresului din 17 iunie!
„Comisia de Organizare a Congresului PNL s-a întrunit luni, 12 iunie, pentru a analiza condițiile statutare întrunite de moțiunile depuse de candidații la președinția PNL. În urma votului organizat la nivelul filialelor PNL, în cadrul Comitetelor Directoare Județene, moțiunile susține de Ludovic Orban («Partidul Național Liberal- Forța Dreptei») și de Cristian Bușoi («PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!») au îndeplinit condițiile statutare pentru a fi supuse dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL din 17 iunie”, potrivit unui comunicat semnat de către Departamentul de comunicare al PNL, citat de Mediafax. Deci moţiunea lui Cataramă nici măcar nu va fi citită la congres, astfel că „iepurele“ acestor alegeri nu va mai avea ce voturi să-şi negocieze pentru a primi şi el o ciosvârtă din vârful săgeţii liberale.