Dezertarea lui Ilie Iova din PNL programată pentru începutul lunii iunie, chiar înainte de alegeri, a reaprins conflictele în Consiliul Județean Caraș-Severin! Liberalii au părăsit sala protestând față de ping-pongul jucat de actualul vicepreședinte al administrației județene!
Liberalul Ilie Iova a devenit numărul unu în Consiliul Județean după ce Sorin Frunzăverde a fost lovit de DNA și de o nefericită boală, iar Ionesie Ghiorghioni s-a dus pentru ani buni la pușcărie. Deși părea că se descurcă foarte bine de unul singur, iar până la alegerile locale nu mai trebuie așteptat prea mult, Iova a inițiat un proiect de hotărâre privind alegerea celui de-al doilea vicepreședinte. Înainte ca aleșii județeni să facă propuneri și să treacă la vot, Iova a anunțat că s-a răzgândit și că își retrage proiectul de pe ordinea de zi. „Vă rog să discutați, să negociați, ne trebuie 16 voturi pentru un vicepreședinte. E dreptul inițiatorului să retragă proiectul de hotărâre!”, le-a explicat acesta colegilor de plen. Încă liberal potrivit carnetului de partid, Iova a fost atenționat de colegul său de la Caransebeș, Mihai Minea, să nu se joace nici cu consilierii județeni, nici cu destinele județului: „Aici vorbim despre județ, nu despre persoane, nume sau partide. Se vede foarte clar că activitatea județului este redusă doar la rectificări de buget, organigrame și așa mai departe. Era firesc ca acest județ să mai aibă un vicepreședinte. Au apărut, poate, alte interese, nu ale dumneavoastră, ale altcuiva, și atunci scoatem de pe ordinea de zi lucruri importante pentru județ?!” Iova a replicat imediat, încercând să-l pună la punct pe Minea, venit doar de câteva luni la masa consilierilor județeni: „Activitatea colegilor consilieri nu s-a rezumat până la venirea dumneavoastră doar la aceste organigrame și hotărâri. Înainte de a lua eu aceste decizii am susținut de foarte multe ori că doresc pe lângă mine pe cineva care să mă ajute. Nu-mi aduc aminte să fi fost vreo mobilizare deosebită de a alege un nou coleg!”
Odată retras proiectul cu alegerea vicelui, Iova a propus aprobarea ordinei de zi. A intrat însă în dialog un alt liberal. Tot de la Caransebeș. Ioan Cojocaru. Acesta a cerut o pauză de cinci minute pentru consultări. Liberalii au avut nevoie de mai puțin de cinci pentru a hotărî să revină în sală, să-și strângă lucrurile și să părăsească ședința. „Iova vrea să rămână până la sfârșit stăpân pe consiliu, pe județ, ca și cum ar fi o proprietate. Un om care spunea până acum că e democrat! Sunt puțin furios, pentru că l-am avut coleg. Se pare că nu pot crede în dumnealui, că se schimbă după cum bate vântul. E dreptul lor ca peste trei zile să ne convoace din nou. Ne-a spus că vrea să candideze de la alt partid, dar nu și-a dat demisia din PNL. Probabil că vom lua și la nivel de partid măsuri!”, a motivat Cojocaru gestul grupului PNL.
Numărul consilierilor rămași în sală a fost insuficient pentru îndeplinirea cvorumului, astfel că ședința s-a întrerupt subit. „Am încercat să evit un spectacol, dar se pare că am creat altul. Astăzi nimeni nu putea aduna 16 voturi!”, a mai spus Iova, înainte ca toți aleșii să plece. Vicele Consiliului Județean a comentat apoi pe larg situația, în fața ziariștilor: „Regret situația, nu m-am așteptat la o asemenea decizie din partea grupului liberal. În momentul în care am propus introducerea pe ordinea de zi a alegerii încă unui vicepreședinte chiar mă gândeam cu seriozitate, lucru pe care îl fac și acum, în alegerea unui coleg vicepreședinte pentru următoarea lună, dat fiind faptul că în situația actuală e destul de dificil de prevăzut care e cursul lucrurilor. Știți foarte bine că eu în ultima perioadă am luat niște decizii în ceea ce mă privește. Și atunci am gândit în primul rând pentru a asigura funcționalitatea acestui Consiliu Județean până la finalul mandatului. Cu mine sau fără mine! Ideea este că imediat după propunerea mea, nici măcar anunțată oficial, s-a declanșat un adevărat tsunami, vizavi de ce aș dori eu să fac, cum aș dori eu să fie viitorul vicepreședinte al Consiliului Județean. Pe lângă acest lucru, erau mai multe scenarii vizavi de debarcarea mea, cam așa se exprimau…”
Se întârzie modernizarea drumului de la Comorâște
Iova a vorbit și despre efectele acțiunii colegilor liberali: „S-a ajuns la soluția anulării acestei ședințe din lipsă de cvorum. Nu este nimic, nu a fost o ordine de zi așa deosebită, cu excepția unui singur punct care pe mine chiar mă interesa. Este poate unul dintre cele mai mari proiecte ale Consiliului Județean, este vorba de drumul Comorâște – limită de județ, în care noi revocam niște hotărâri anterioare, prin care Consiliul Județean fragmenta acest segment de drum pentru a fi finanțat pe un proiect care de fapt a căzut. Or, la ora actuală, pot spune că deja de săptămâna trecută am semnat documentația de atribuire, în sensul că se demarează achiziția publică pentru acest proiect care este unul de 26 de milioane de euro și modernizează complet 60 km de drum, de la Comorâște și până la limita de județ cu Timișul. Este vorba de fondurile de la ADR, Centrul de Dezvoltare Regională, pentru noi împreună cu trei județe, Arad, Hunedoara și Timiș. Nouă ni se alocă 26 de milioane de euro pentru acest drum!”