Liber pe pistă până în Serbia, din 2023. Tura de „pregătire” a fost un succes

pista 4

Peste o mie de bicicliști au pedalat, în weekend, de la Timișoara la Zrenjanin, pe pista de pe digul Canalului Bega. Frontiera a fost deschisă în premieră de autorități pentru cei care au vrut să practice cicloturismul între cele două țări vecine.

Sâmbătă și duminică, un punct mobil de frontieră a fost deschis în premieră, la limita dintre România și Serbia, pe pista de biciclete de pe digul Canalului Bega. Demersurile au fost făcute, pentru bicicliști, de CJ Timiș și Guvernul Voivodinei.

pista 2

Polițiști de frontieră din ambele țări au verificat documentele celor care au vrut să ajungă în Serbia, între orele 8 și 20. Potrivit autorităților, peste o mie de bicicliști s-au încumetat să facă cicloturism, 80% dintre aceștia – români care au vrut să viziteze Serbia.

„M-am bucurat că s-a deschis vama, că putem face această tură. Pe hartă apărea că avem 70-80 de kilometri de la Timișoara la Zrenjanin, au fost 90 la final, dar noi suntem obișnuiți să pedalăm. E o tură faină pentru județul nostru. Poți să pedalezi 100 de kilometri, te cazezi și te întorci a doua zi. Am găsit o pensiune cu 25 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus. La sârbi găsești restaurante bune, oamenii te servesc, sunt primitori, se bucură când au clienți. Există wi-fi peste tot. Pista e curată, e cam la fel și în România, și în Serbia.”, a declarat Grigore Grigoroiu, directorul adjunct al Casei de Cultură a Studenților.

pista 3

Pista din România are 37 de kilometri, iar de la frontieră până la Zrenjanin mai sunt aproximativ 70 de kilometri. În prima localitate din Serbia – Srpski Itebej – există un hotel de patru stele și un restaurant care au fost pline, în weekend, de turiști români.

„Aici nu este nimeni care vorbește limba română. Eu sunt din satul Torak, unde cei mai mulți locuitori sunt români. Așa că am venit să ajut. E multă lume, nu ne-am așteptat. De la 11-12 au început să vină, abia facem față. Eu studiez turismul la Novi Sad și cred că deschiderea frontierei pentru bicicliști ar fi ceva extraordinar pentru turismul din cele două țări.”, a declarat Ana Popi.

pista 1

Între timp, timișenii așteaptă ca autoritățile județene să demareze construcția infrastructurii punctului de trecere a frontierei atât pentru bicicliști, cât și pentru vapoarele de pe Bega. În bugetul din acest an, CJT a alocat acestei investiții aproape 600.000 de euro. Intenția administrației este ca punctul de frontieră să fie operațional într-un an.

Până la deschiderea permanentă a graniței, autoritățile iau în considerare și alte evenimente similare celui din weekend, în care bicicliștii să poată pedala, doar la finalul săptămânii, până în Serbia.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/