Buldozere și amendă de 75.000 de lei pentru o construcţie ilegală, cu turnuleţe!

cladire

Apariţia unei construcţii de mari dimensiuni pe Strada Valentin Rosada a stârnit o nouă reacţie din partea celor care încearcă să protejeze identitatea Lugojului de altădată.

Una dintre vocile avizate în domeniu este cea a muzeografului Oliviu Gaidoş. Acesta a semnalat pe pagina de Facebook „Lugoj – identitate pierdută” faptul că, în ultima perioadă, Lugojul a devenit diform şi slut. „Asistăm la un vizibil regres urbanistic cu un impact profund asupra locuitorilor, ambiental, social, cultural. Răsar, fără nicio noimă, clădiri urâte și grotești, cu sau fără autorizație, care schimbă radical estetica oraşului. Indiferent de etnia noilor proprietari (români, rromi, italieni etc.) în faţa legii ar trebui să fim cu toții egali. Oare? La mai puțin de 200 de m de cele mai importante monumente istorice – Biserica ortodoxă cu doua turnuri, Turnu Sf. Nicolae, Primăria Municipiului Lugoj – au început să apară tumori arhitecturale, acele <<palate>> mansardate, cu mai multe etaje, retrase de la frontul stradal, decorate haotic cu balustrii, vaze, frize, basoreliefuri, coloane etc. Pesemne periferica <<colonie țigănească>> din perioada interbelică a absorbit centrul istoric. În lipsa unor norme urbanistice moderne, care să reglementeze evoluţia orasului, respectiv inserarea unor clădiri noi cu arhitectură curată în vechiul țesut urban, deteriorarea Lugojului este inevitabilă! Deși în ultimii 20 de ani la cârma orașului s-au aflat aleși din partide politice diferite, inginerul cu funcția de arhitect-șef, Dinel Mazilu, a rămas intangibil şi impasibil la toată mizeria urbanistică care a mutilat ireversibil orașul cu pretenții de capitală culturală a românilor bănățeni! Demolare ilegală pe Str. 13 Decembrie, nr. 17, la mai puțin de 200 m de Primăria Municipiului Lugoj. Se pare că nu există autorizație de demolare/desființare pentru casa dinspre stradă, iar ”palatul /măgăoaie” din curte este ridicat fără autorizație de construire”, se arată în mesajele respective.

Primarul demis al Lugojului, Claudiu Buciu, a anunțat că proprietarul a fost deja sancționat pentru construcţia ilegală cu suma de 50.000 de lei, bani pe care i-a plătit deja. La aceasta se va mai adăuga o altă suma de 25.000 de lei pentru demolarea casei din faţă, fără autorizaţie.

„Amenda inițială a fost dată pentru faptul că s-a construit o clădire fără a exista o autorizație de construire, vorbim de clădirea mare din spatele clădirii mici care se demolează. Inspectorii din primărie au fost în teren și au constatat că se demolează clădirea din față, tot fără autorizație. Faptul că un proprietar îşi demolează o construcţie fără a avea autorizaţie de demolare, nu poate fi prevăzut de nimeni şi nici preîntâmpinat. În momentul în care am aflat că se fac lucrări neautorizate, am luat toate măsurile legale. Am oprit lucrarile şi l-am amendat cu 25.000 de lei ”, a declarat Buciu,

Acesta a ţinut să precizeze că există un litigiu pentru demolare. „Construcţia a fost realizată fără autorizaţie, pe vremea fostei administrații. În prezent este în curs un litigiu pentru demolarea acestei construcţii”, a mai spus Buciu.