Liber la discuții! Senatul de la „Babeș-Bolyai” analizează fuziunea cu Universitatea „Eftimie Murgu”

Universitatea reșițeană se află de mai mulți ani într-un colaps financiar, iar șansele pentru redresarea situației sunt minime dacă alături de ea nu vine o universitate mare, interesată fie de o colaborare pe lungă durată, fie de o fuziune. Discuții pe această ultimă temă au tot existat, începând cu Universitatea „Politehnica” Timișoara și continuând cu Universitatea de Vest, tot din Timișoara. În ultimul timp, în cărțile negocierilor a apărut și universitatea clujeană „Babeș-Bolyai”.

Cei de la Cluj au tatonat terenul, au purtat tot felul de discuții cu cei de la „Eftimie Murgu”, iar lucrurile par să se îndrepte în direcția dorită. Dovadă este și Hotărârea 6446 din 4 mai 2020 a Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, reunit în ședință extraordinară online, prin care s-a aprobat demararea discuțiilor în vederea unei posibile fuziunii cu Universitatea „Eftimie Murgu”. În cazul în care discuțiile vor conduce la încheierea unui act juridic de fuziune, acesta va fi supus aprobării Senatului.

Prorectorul Universității „Eftimie Murgu”, Cristian Chioncel, a confirmat existența respectivului document, iar primarul Reșiței, Ioan Popa, cel care s-a angajat să sprijine activitatea din UEMR, ne-a mărturisit: „Am discutat cu mai mulți responsabili din universitatea clujeană și tot ce vă pot spune e că oamenii aceștia sunt deciși să meargă pe varianta fuziunii, prin absorbție, cu universitatea noastră. Au aprobat în Senat demararea tuturor acțiunilor și în scurt timp ne vom vedea la Reșița pentru discuții pe această temă. Ei m-au sunat să mă întrebe dacă administrația publică de aici este de acord cu acest demers, pentru că vor fi și acțiuni pe care le vom face împreună. Din partea mea și a Primăriei vor avea tot sprijinul”.