Legislația, bat-o vina! Fenomenul drogurilor din școlile cărășene, tratat cu vorbe

mixed race teenager talking to a school counselor in detention.

Peste 30 de persoane au ajuns anul trecut la Urgențe în Reșița din cauza consumului de droguri. De cealaltă parte, la nivel de județ doar 41 de persoane au ales să primească ajutor de specialitate, în 7 dintre cazuri fiind vorba despre minori. Ce demersuri se fac pentru ca elevii să înțeleagă riscurile la care se expun și cât de bine reflectă realitatea datele înregistrate de autorități și instituții?

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin (C.P.E.C.A.) a prezentat zilele trecute situația privind consumul de droguri din județ în anul 2022. Din datele centralizate, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Reșița au fost întocmite 33 de fișe de urgențe medicale, cauzate de consumul de droguri, și 7 fișe de admitere la tratament la secția Psihiatrie din cauza consumului de droguri. Cel mai consumat drog de cei care au ajuns sa aibă nevoie de servicii medicale de specialitate este marijuana, urmat imediat de substanțe noi cu proprietăți psihoactive.

De ajutorul specialiștilor de la Centrul Antidrog au avut parte anul trecut 41 de persoane (33 de bărbați și 8 femei, în 7 dintre cazuri fiind vorba despre minori). Media de vârstă a beneficiarilor centrului în anul 2022 variază între perioada adolescenței și cea de adult tânăr (13 ani – 30 ani). Majoritatea beneficiarilor au ca drog principal de consum canabis-marijuana (31), urmat de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (10). Dintre cei 41 de beneficiari avuți în programul de asistență în anul 2022, 20 au fost în situația de policonsum, adică au avut ca drog principal de consum marijuana sau substanțe noi cu proprietăți psihoactive și au mai consumat și ecstasy, LSD, amfetamine, cocaină.

Nivelul de studii al beneficiarilor din anul 2022 arată o centrare pe studiile liceale, urmate de studiile gimnaziale. Din cei 41 de beneficiari ai C.P.E.C.A. Caraș-Severin, doar 4 au avut finalizate studii superioare. Statutul ocupațional, la momentul admiterii în asistență, arată astfel: fără ocupație (18), angajați (13), elevi (10).

Sursa de referire a beneficiarilor către serviciile de asistență pune pe primul loc DIICOT (22), adresat prin serviciul Probațiune (10) și adresat prin servicii de asistență socială către Centrul Antidrog (9). Nu au fost cazuri cu diagnostic psihiatric sau cu tratament psihiatric în derulare.

Cauza consumul de droguri în rândul beneficiarilor centrului în anul 2022 a fost reprezentată de carențele socio-emoționale în detrimentul statutului social.

„Din luna martie 2022, echipa de asistență a centrului s-a mărit. La ora actuală serviciile prevăd consiliere psihologică și socială. Ideal ar fi să fie și un medic. Centrul nostru oferă servicii de consiliere în sistem integrat, adică consiliere psihologică și socială gratuită tuturor beneficiarilor care ni se adresează pe consum de substanțe. Numărul de ședințe nu este prestabilit, este nelimitat. Tot ce se întâmplă acolo este confidențial, noi respectând codurile deontologice și etice ale profesiei de psiholog, respectiv asistent social. Este ca și când beneficiarii s-ar adresa unui cabinet particular, doar că la noi totul este gratuit.”, a explicat Hanelore Krispin, psiholog în cadrul C.P.E.C.A. Caraș-Severin, într-o ședință a Comisiei de Dialog Social derulată recent la Instituția Prefectului.

Carina Pristavu, șefa Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, ar fi dorit să știe numărul elevilor care beneficiază în prezent de consiliere în cadrul Centrului Antidrog, însă deocamdată aceste informații nu există, dar ar urma să fie transmise de structura centrală a Agenției Naționale Antidrog în perioada imediat următoare, după cum a anunțat Krispin.

Pentru că s-a adus în discuție siguranța elevilor, atât a celor care deja beneficiază de consiliere, cât și a celor predispuși să devină consumatori, șefa ISJ a explicat: „Fenomenul este luat în seamă și la nivel național în sensul legiferării unor măsuri de intervenție în cazul acestor situații a depistării consumatorilor și prevenirii consumului de droguri, mai ales la nivelul învățământului preuniversitar. Agenția Națională Antidrog a semnat un protocol de colaborare, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și este o politică ce va fi implementată la nivel național în privința coroborării absolut tuturor măsurilor necesare de intervenție în aceste situații. Dar în niciun caz nu putem face publice numele elevilor. Și noi, ca profesori, la nivelul grupului, cunoaștem și știm care sunt situațiile. Să nu credeți că elevii nu știu despre anumite probleme pe care le au colegii lor. Se cunosc lucrurile acestea. Dar dacă am face public acest lucru nu ar duce decât la izolare socială, excluderea din grup, ceea ce nu este de dorit, pentru că în niciun caz nu putem vorbi mai apoi de vindecare. Așteptăm să vină profesioniștii în domeniu să le explice copiilor concret ce și cum. Trebuie să ne adaptăm contextului social în care trăim.”

Prefectul Ioan Dragomir a cerut mai multă implicare în activitățile de conștientizare în rândul elevilor din județ, atât din partea C.P.E.C.A. Caraș-Severin, cât și din partea Poliției, a Jandarmeriei și a Direcției de Sănătate Publică.

„Există un protocol de colaborare. Noi demarăm proiecte atât locale, cât și naționale, care se desfășoară și în sistem integrat cu colegii de la Siguranță școlară, cu colegii de la Jandarmerie, organizăm sesiuni de informare și de formare la diverse structuri. Luna trecută am avut la Direcția de Sănătate Publică, la Jandarmerie, astfel încât oferind informațiile pe care și noi le deținem colegilor noștri colaborarea să fie mai eficientă.”, a fost răspunsul dat de Hanelore Krispin. „Au fost derulate o serie de activități încă de la începutul anului în principalele școli din județ. Consilierii școlari de la nivelul școlilor sunt cei care colaborează direct cu reprezentanții Agenției Antidrog și reprezentanții de la DSP.”, a completat Carina Pristavu.

Toți cei prezenți au fost de acord că realitatea este mult mai gravă decât arată cifrele oficiale. Consumul de droguri în rândul elevilor a ajuns la un nivel alarmant, dar din păcate nimeni nu îi poate determina pe aceștia să aleagă drumul consilierii. „Noi știm cu toții, și din mass-media, și din mediul social în care trăim, că de fapt creșterea consumului de droguri este alarmantă la nivel local, județean și național. Dar nu mulți dintre acești consumatori își dau acordul pentru a intra în consiliere. Și aici este strict problema părinților, problema lor. Nu există nicio constrângere în legislație, pentru că este libera lor opțiune.”, a explicat Carina Pristavu, șefa ISJ.

Cum nu s-a întrezărit nicio măsură legală concretă care se poate aplica pentru a stopa sau a diminua fenomenul, exceptând activitățile de informare și consilierea (pentru cei care decid să participe voluntar), Marian Apostol, liderul CNS Cartel Alfa Caraș-Severin, prezent la întrunire, a tras o concluzie tristă. „Consilierea este un termen atât de larg, că am sentimentul că în ultimii ani am înțeles că este cea care rezolvă toate problemele existente. Facem o consiliere și am rezolvat. Dincolo de consilierea pe care o faceți dumneavoastră, există un laborator sau o secție de spital care să se ocupe de dezintoxicare în Caraș-Severin?”

Răspunsul a fost la fel de trist precum realitatea consumului de droguri: în Caraș-Severin există doar secția de Psihiatrie!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/