Încep demersurile pentru transformarea zonei turistice Semenic în stațiune de interes național

semenic 222

Patru primării din Caraș-Severin își dau mână pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare turistică a zonei schiabile Gărâna – Semenic.

Aleșii reșițeni și-au dat acordul, în cea mai recentă ședință de Consiliu Local, ca municipiul să participe în calitate de membru la constituirea Asociației Intercomunitare „Schi Arena – Văliug- Gărâna – Semenic”. Propunerea a venit din partea primarului Ioan Popa, care a explicat că un astfel de demers vine la pachet cu o serie de avantaje.

„Doamna Luminița Munteanu, arhitectul-șef al județului, a identificat o oportunitate de a transforma stațiunea Semenic în una de interes național. La ora asta noi avem în zonă trei stațiuni de interes local, Semenic, Crivaia și Secu – Lacul Secu. Transformarea acestora în stațiuni de interes național schimbă foarte mult paradigma finanțărilor , adică se pot accesa mai mulți bani din mai multe resurse, și fonduri europene, și fonduri naționale.”, a spus primarul Reșiței.

Pentru ca acest lucru să se și întâmple este nevoie de înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară și de o serie întreagă de documente bine puse la punct, pentru ca dosarul depus ulterior la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului să întrunească criteriile de eligibilitate necesare pentru transformarea stațiunii turistice de interes local în una de interes național.

expresb 1000x100

„Pentru acest lucru și facem un ADI, unde participă Reșița, Văliug, Brebu Nou și Teregova, astfel încât să se ocupe tot arealul care are interes în zona respectivă. Toți trebuie să traversăm aceste hotărâri de Consiliu Local și, bineînțeles, că acesta este doar începutul. După aceea trebuie pusă la punct o întreagă documentație, spații de cazare, utilități, tot ceea ce trebuie să aibă o stațiune pentru a fi declarată de interes național. Sper să fie un început de drum care să se finalizeze cu succes.”, a explicat Ioan Popa.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, Asociația Intercomunitară „Schi Arena – Văliug – Gărâna –Semenic” urmărește: realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare turistică a zonei schiabile Gărâna – Semenic (pârtii de schi, trasee de legătură, instalație de transport pe cablu, instalații de iluminat, clădiri administrative, parcări, drumuri de acces, infrastructură pentru petrecerea timpului liber); elaborarea de proiecte europene în vederea creșterii calității turismului în zonă, în conformitate cu mandatul dat de autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale membre, precum și realizarea altor obiective stabilite de comun acord.