Nica vrea bani și pentru rugina de pe Schilift! Cel mai mare domeniu schiabil din România, la suprapreț!

alin nica romeo dunca
casinoherculane by sungarden

Domeniul Schiabil Semenic e blocat în momentul de față de pretențiile exagerate ale Consiliului Județean Timiș, care solicită peste un milion de lei pe părțile sociale deținute la o societate ce nu a încasat niciun leu din 2015!

Primăria Reșița, mai întâi, iar acum Județul Caraș-Severin, prin Consiliul Județean condus de Romeo Dunca, intenționează să achiziționeze de la Județul Timiș, prin Consiliul Județean Timiș, părțile sociale deținute la societatea Schilift SRL. Aceasta deține aproape 60.000 mp de teren pe Muntele Semenic. Nu e vorba despre orice teren, e chiar pârtia Slalom Uriaș, cea de pe care urmează să se coboare până la Văliug, pe un păienjeniș de pârtii, fiecare de vreo 7 km lungime. Lucru care ar face din Semenic cel mai mare domeniu schiabil din România! Consiliul Județean Timiș e de acord să vândă, să iasă din Schilift SRL, pentru a facilita astfel Consiliului Județean Caraș-Severin aprobarea unor investiții importate, de multe milioane de euro, în infrastructura de schi. Numai că prețul solicitat pentru pachetul de părți sociale deținut este considerat prea mare, supraevaluat.

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, i-a comunicat omologului său, Romeo Dunca, faptul că aleșii județeni din Timiș au aprobat vânzarea participației deținute la Schilift SRL la prețul stabilit de evaluator: 1,14 milioane lei. Pentru cele aproape 30 de procente deținute de Județul Timiș în societatea din care mai fac parte Consiliul Județean Caraș-Severin și UAT Comuna Văliug. „În cazul în care nu doriți acest lucru, să ne precizați dacă sunteți de acord ca acestea să fie vândute unor terți care nu sunt asociați în societate”, i-a transmis Alin Nica președintelui Dunca, dându-i și un termen de gândire: 45 de zile.

La intervenția secretarului județului Caraș-Severin, Darian Ciobanu, care e greu, aproape imposibil, de slalomat, mai ales în astfel de chestiuni, Romeo Dunca a cerut raportul de evaluare înainte să accepte sau să decline oferta CJ Timiș. Raport întocmit de Expertus SRL, pe care CJ Caraș-Severin l-a primit în chiar prima zi lucrătoare din 2023. Lucrurile s-au complicat și mai tare și asta pentru că Darian Ciobanu nu citește în diagonală. Așa a descoperit că, în raportul de evaluare se stipulează foarte clar, indubitabil, că fără acordul evaluatorului, nimeni în afara CJ Timiș nu are drept să cunoască și să uziteze de concluziile financiare stabilite.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

În al doilea rând, ridică mari semne de întrebare, potrivit reprezentanților CJ Caraș-Severin, modul în care a fost evaluată valoarea părților sociale ale Schilift SRL. Și asta pentru că, în afara pârtiei, a terenului de 60.000 de mp, în calcul mai poate fi luată instalația de transport pe cablu. Una arhaică, veche, ruginită și nefuncțională. În al treilea rând, în raportul de evaluare se ia în calcul ceea ce ar putea deveni pârtia Slalom Uriaș, nu ceea ce este astăzi. Ori, ca să devină, e nevoie ca părțile sociale ale CJ Timiș să fie preluate de CJ Caraș-Severin. „Actualizarea valorii intrinseci a terenului este datorată în mod exclusiv demersului inițiat de orașul Reșița, în principal, și nicidecum unei valori de piață fluctuante care să fi conferit terenurilor din zonă majorări substanțiale de preț. Fără această investiție, derulată de municipiul Reșița, prețul terenului și a instalației de schi ar fi cunoscut o diminuare de preț și nicidecum o majorare”, i-a explicat secretarul general Ciobanu președintelui Alin Nica. Ciobanu a făcut astfel referire la cele 23 de hectare de teren ce au fost scoase din fondul forestier al Romsilva și au intrat în patrimoniul Reșiței pentru a servi la amenajarea pârtiilor de schi, domeniului schiabil Semenic.

Lui Alin Nica i se mai învederează ceva. Și anume că, în perioada 2015 – 2021, Schilift SRL nu a înregistrat venituri. Mai mult, între 2000 și 2001, societatea a fost declarată inactivă. Oficialii din CJ Caraș-Severin mai spun că acceptă un preț de 10 euro/mp de teren ca fiind corect evaluat, ceea ce înseamnă pentru cele 29 de procente că județului Timiș i s-ar cuveni circa 840.000 de lei. În privința evaluării echipamentelor există însă obiecții. Evaluatorul a stabilit că valoarea de inventar a instalației ar trebui majorată de la valoarea contabilă de 285.000 de lei la 523.000 de lei. Curios, în condițiile în care instalația de transport pe cablu e preistorică, a fost achiziționată second hand, iar în prezent e nefuncțională. Ca atare, pentru cele 29 de procente din Schilift SRL, CJ Caraș-Severin a trimis către CJ Timiș o ofertă de preț de doar 994.000 de lei. Ofertă ce a fost respinsă de CJ Timiș, pe motiv că prețul stabilit de evaluator nu poate fi pus la îndoială. În plus, lui Romeo Dunca i se forțează mâna, fiind avertizat că, „la inițiativa unui grup de consilieri județeni”, a fost inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea prețului de vânzare al părților sociale deținute la Schilift SRL: 1,14 milioane lei! În ședința din 31 ianuarie! La o zi după cea a CJ Caraș-Severin. Asta, deși consilierii județeni din Timiș știau inițial că se întrunesc în plen mult mai devreme. O fi doar o întâmplare, că altfel ce rost mai are trenul cu hidrogen Timișoara – Reșița dacă „autostrada albă Semenic – Văliug” se blochează în câteva sute de mii de lei?!

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/