Legile justiţiei, adoptate 3 într-o zi! Valeria Schelean: „A fost o acţiune în forţă a PSD-ALDE!“

Camera Deputaţilor a adoptat, azi, toate cele trei legi ale justiţiei, reexaminate de formă, pe repede-înainte, în Parlament, după deciziile CCR. „Prioritatea «Zero» a coaliției PSD-ALDE este, în acest moment, instituirea urgentă a controlului politic asupra Justiției!“, a declarat deputatul PNL Valeria Schelean.

Legea pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 182 de voturi „pentru” şi 91 „împotriva”. Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată cu 190 de voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”. Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM a fost adoptată cu 189 de voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”. Acesta este rezumatul unei zile în care coaliţia PSD-ALDE a demonstrat că poate face ce vrea, când vrea şi cum vrea!

Deputatul PNL de Caraş-Severin, Valeria Schelean, a anunţat de la tribuna Parlamentului că liberalii vor face tot posibilul pentru a bloca intrarea în vigoare a acestor legi!

„În urma sesizărilor PNL, Curtea Constituțională a declarat mai multe articole din corpul celor trei legi ca fiind neconstituţionale. Răspunsul dat de PSD-ALDE a fost o acțiune în forță prin care, în două zile, pe repede înainte, fără respectarea termenelor regulamentare, majoritatea PSD-ALDE se grăbește să scoată Preşedintele din procedura de numire a magistraţilor, să scoată la pensie 2500 de magistraţi și să pună sub control politic actul de Justiție. Vom acționa cu toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziție pentru a bloca intrarea în vigoare a acestor legi! Vom contesta la CCR modul în care majoritatea PSD-ALDE a dezbătut şi adoptat aceste legi!“, a anunţat Valeria Schelean.

La rândul său, fostul ministru al Justiţiei, deputatul PNL Cătălin Predoiu, a declarat că legile justiţiei adoptate în plenul Camerei Deputaţilor pot destabiliza funcţionarea sistemului judiciar, afirmând că există riscul ca după scăderea pragului de pensionare foarte mulţi magistraţi să părăsească sistemul.

„În primul rând, aceste legi nu au fost precedate de un studiu de impact. Din această cauză o serie de măsuri tehice pot destabiliza pe termen lung şi mediu funcţionarea sistemului judiciar. În al doilea rând, aceste legi au slăbit independenţa procurorilor. În al treilea rând, legile, aşa cum le-au promovat şi le-au votat PSD, politizează în mod excesiv procedura de numire a procurorilor de rang înalt pentru că plasează indirect decizia la nivelul ministrului Justiţiei, care este în mijlocul sistemului politic, luând-o de la nivelul preşedintelui, care era deasupra nivelului politic, legitimat de votul popular cel mai larg”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Şi USR a protestat, azi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea legilor justiţiei, parlamentarii purtând tricouri care pe spate aveau inscripţionat mesajul „#Fără Penali”.

După votul din Camera Deputaţilor, legile Justiției au şi ajuns la Senat, ele urmând să fie înscrise pe ordinea de zi a ședinței de luni, a declarat vicepreședintele Senatului Adrian Țuțuianu, după ședința de marți a Biroului Permanent al Senatului.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/