Gheorghe Ciulei: „Când procesele sunt multe, înseamnă că ceva nu merge bine!”

Prezent în redacția Express de Banat, avocatul Gheorghe Ciulei, decanul Baroului de Avocați Caraș-Severin, ne-a acordat un interviu în care au fost abordate probleme legate de situația justiției românești.

Fost judecător, dar și profesor de drept, Gheorghe Ciulei vorbește despre echitate și despre un echilibru care ar trebui să guverneze societatea.

„Justiția nu este simplă, îmi aduc aminte când eram jurist, judecător: când procesele sunt multe, înseamnă că ceva nu merge bine, când justiția are mult de lucru, în societate lucrurile nu se echilibrează. Legile de principiu trebuie respectate prin bună înțelegere și, în cazul în  care ele nu sunt respectate, atunci acționează justiția, restabilește într-o oarecare măsură ordinea de lucruri încălcate”, spune Ciulei.

Avocatul explică și cum trebuie procedat atunci când legea nu este explicită și cum se procedează. „Legea este mereu clară, aici văd că lumea își dă cu părerea, este o opinie personală, dar legile sunt de regulă clare, sunt perfectibile, iar dacă nu sunt clare, există principii care acoperă întreg sistemul judiciar”, spune Gheorghe Ciulei.