Legende din județ: împrejurimile satului Băuțar,bântuite!

Județul Caraș-Severin se scaldă în legende care mai de care mai interesante, ciudate sau incredibile. De la povești cu fantome, istorisiri despre iubiri neîmpărtășite sau interzise, la monumente purificatoare. Un loc în care credinţa a intervenit ca să purifice blesteme vechi este satul Băuțar.

Cum fiecare sat are legenda lui și fiecare casă bătrânească poate ascunde o istorie uimitoare, și satul cărășean Băuțar, aflat la granița cu județul Hunedoara, are o legendă încă vie ce merită toată atenția.

Deși mulți sunt cei care au obervat sau știu de crucea aflată pe un deal din aproprierea satului, puțin au fost interesați să afle rolul ei și motivul pentru care a fost construită. Se spune că, demult, acel loc din vârful dealului era destinat spânzurătorii. De-a lungul anilor, mulți oameni și-au pierdut viața, fiind condamnați să moară spânzurați pentru faptele săvârșite, mai mult sau mai puțin criminale.

În momentul în care spânzurătoarea nu a mai fost considerată o măsură de pedepsire a răufăcătorilor, acel loc a fost considerat bântuit de sufletele chinuite pe deal. Bătrânii satului au considerat locul blestemat, iar pentru a purifica zona au construit o cruce, simbol al credinței, al căinței și singurul monument care ar putea să îndepărteze răul și să curețe blestemele.

Din bătrâni, legendele transmise prin viu grai au fost cele care au păstrat viu farmecul fiecărei regiuni în parte. Odată cu trecerea timpului, aceste povești încântătoare au devenit și mai prețioase. Deși printre atracțiile turistice ar trebui incluse și astfel de zone cu o încărcătură istorică legendară, chiar și dintre cărășeni, puțini sunt cei care știu cele mai frumoase legende din zonă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/