Vremea capricioasă de afară, cu norii ce amenință a ploaie, îndeamnă la zile de weekend pe lângă casă. Totuși, pentru cei care îndrăznesc să plece la drum, peștera fascinantă de pe Clisura Dunării ar fi o destinație potrivită. Așadar, indiferent ce alegeți să faceți astăzi, Express de Banat vă prezintă o altă legendă de pe meleaguri cărășene, povestea peșterii Gaura cu Muscă.
Vizitată de turiști și protejată de voluntari, peștera de pe Clisura Dunării, cunoscută sub numele de Gaura cu Muscă, are una dintre cele mai fascinante legende ce s-au auzit. Povestea spune că peștera a primit numele de la o specie de muscă denumită columbacă ce a făcut ravagii printre animalele oamenilor în perioada Evului Mediu. Musca ar fi luat naștere dintr-unul din cele 12 capete ale unui balaur ce locuia în peșteră și ce a fost ucis de Iovan Iorgovan, cunoscut în istoria populară ca „Braț de Buzdugan”. Acesta s-a dus în căutarea surorii sale ce a fost înghițită de balaur, îl găsește și în lupta cu el îi retează unul dintre capete, după care îl omoară. Pentru a se răzbuna pe oameni, spiritul balaurului și-a transformat trupul într-o muscă ce infecta animalele sătenilor.
Această specie de muscă columbacă a trăit într-adevăr în această zonă, însă nu are nicio legătură directă cu peștera Gaura cu Muscă. Se pare că insecta a trăit în zona dintre Moldova Veche și Vîrciorova, însă odată cu creșterea nivelului apei și formarea lacului de baraj specia a dispărut.
Gaura cu Muscă se află pe Clisura Dunării, amplasată perfect pentru o panoramă de vis a fluviului, la aproximativ 3 kilometri după comuna Pescari, cu o fereastră în stâncă ce dă direct în Dunăre. Peștera este deschisă turiștilor și în repetate rânduri panourile informative din preajma ei au fost reamenajate de către voluntari.