Legendă: Baba Dochia și alte babe ale lunii martie!

po 1000x100px (3)

Pentru români, Mărțișorul de 1 martie vine cu un bonus: se dă startul la babe! Din 1 până în 9 martie, vremea prezice viitorul fiecărui om în parte.

Deși mulți cred că își pot alege o zi pentru babă, conform tradiției populare aceasta se calculează în funcție de data nașterii. Dacă ești născut până la data de nouă inclusiv, atunci baba ta este aceeași zi din luna martie, iar dacă data nașterii trece de numărul 10 atunci se adună cele două cifre din număr.

Ziua în care este sărbătorită baba fiecăruia dezvăluie starea de spirit și bunăstarea pe întregul an. Se spune că, dacă în ziua babei tale plouă sau ninge înseamnă că va fi un an bogat, dacă este soare, semne bune anul are, iar dacă este vreme mohorâtă așa vei fi și tu tot anul.

Această responsabilitate meteorologică vine de departe, de la însăși Baba Dochia, cea care reprezenta anul vechi în calendarul roman. Zilele între 1 și 9 martie, când vremea este cunoscută de toată lumea ca instabilă, se datorează caracterului încăpățânat al Babei Dochia.

banner 1000 x 100 hd

Legenda băbuței spune că aceasta era o femeie răutăcioasă, în special cu nora sa pe care o persecuta adesea. În ziua de 1 martie o trimite pe noră să spele lâna oilor și din neagră să o facă albă. Un înger i se arată fetei și îi dăruiește o floare albă cu care să spele lâna și să o înălbească. Fata se întoarce cu floarea în mână iar Baba Dochia crede că a venit primăvara și hotărăște să plece cu oile pe munte. În drumul său spre vârf, vremea capricioasă îi dă bătăi de cap și baba începe să își dea jos din cele nouă cojoace. În data de 9 martie, Baba Dochia ajunge în vârful muntelui doar în cămașă, vine gerul și o îngheață pe băbuță și pe oile ei. Dumnezeu o transformă în stâncă alături de oi ca să rămână ca amintire.

Foto superloterii.com

03 britannia 1000 x 100 gif