O victorie semnificativă pentru voluntarii din toate colțurile țării este o nouă lege adoptată de senatori. Dacă până acum voluntariatul presupunea acumularea doar de experiență personală, reglementarea schimbă cursul pregătirii voluntarilor.
În momentul în care tinerii aplică pentru primul job intervine imediat întrebarea în legătură cu experiența profesională. Deși mulți studenți lucrează în organizații de voluntariat, experiența lor rămâne neinteresantă pentru angajatori.
Despre această mult așteptată reglementare legală explică și directorul unei asociații de voluntariat. „Este importantă în special pentru cei tineri, pentru că, din nefericire, la orice angajator se cere în primul rând experiență. Cu această ocazie sper eu și cred că au reușit să treacă peste un hop mare, pentru că ei pot să facă voluntariatul în timpul facultății, în timpul vacanțelor. Depinde și de ceea de fac. Dacă stau toată ziua în fața calculatorului și se joacă nu se mai cheamă voluntariat, dar dacă fac lucruri concrete și sunt și eficienți atunci chiar este o treabă nemaipomenită. Era necesară o astfel de modificare, pentru că în toată lumea voluntariatul este considerat experiență . Va mai fi o problemă cu angajatorii, și ei trebuie să înțeleagă faptul că majoritatea dintre tineri fac voluntariat serios”, a precizat pentru Express de Banat Nadia Potoceanu, președintele Fundației Activity.
În urma adoptării acestui proiect de lege, voluntarii vor putea primi din partea organizației gazdă un certificat de recunoaștere a competențelor dobândite prin voluntariat. Dacă orele voluntare sunt realizate în cadrul unei organizații în domeniul în care voluntarul a urmat sau a absolvit studiile, atunci vor fi considerate experiență în specialitate.