Lecții predate pe Facebook!

Chiar dacă are în spate 40 de ani de învățământ, profesorul de geografie al Liceului Teoretic Diaconovici-Tietz, Tudor Băran, știe să se bucure de noua tehnologie și de lumea rețelelor de socializare. Acesta nu doar că are cont pe Facebook, dar îl folosește cu scopul de a preda și a informa, chiar de a educa elevii.

Dacă până acum Facebook-ul era privit ca o rețea de socializare pentru tinerii ce uită să comunice pe viu și se afundă în lumea virtuală, un profesor veteran în învățământ a găsit soluția pentru a atrage atenția elevilor folosind propriile lor arme: Facebook-ul.

De un an de zile, profesorul Tudor Băran își predă lecțiile pe pagina personală de Facebook. Impactul este unul vizibil, ținând cont de like-urile primite de acesta și de numărul mare de comentarii apreciative la adresa muncii depuse de cadrul didactic: „ Sunt foarte mulți elevi care apreciază lecțiile de pe Facebook, sunt elevi care îmi pun întrebări despre lecții tot pe Facebook, sunt mulți foști elevi care mă laudă pentru ideea mea. Facebook-ul este ca și orice unealtă a omului, cu ea poți să faci bine poți să faci și rău. Multă lume acuză Facebook-ul și în general rețelele de socializare de multe rele, că te manipulează, că te determină să îți uiți propria personalitate și așa mai departe. Eu am încercat să mă folosesc de partea cea bună, până la urmă nu e de vină Facebook-ul pentru toate prostiile care se postează acolo”, povestește profesorul Tudor Băran.

Ideea predării lecțiilor pe Facebook a apărut atât din lipsa unor manuale de specialitate complete, cât și din cauza timpului insuficient la ore. „Mi-am dat seama că oricât ar fi de bune manualele, tot nu te pot mulțumi. Până la urmă fiecare profesor are propriul manual în gând. Iar eu la ore tot am încercat să fac lecțiile așa cum credeam eu, să completez tot timpul informațiile din manuale. Așa că m-am gândit să le redactez lecțiile înainte de ore și să le pun pe Facebook. În scris mă descurc și mai bine, îmi pun pe hârtie toate gândurile, întorc cuvintele pe toate părțile până găsesc cea mai bună formulare astfel încât fraza să curgă frumos”, precizează profesorul de geografie.

Un minus al modalității de predare a lecțiilor, explică Tudor Băran, este faptul că timpul liber îi ajunge doar să redacteze textul, însă nu și să adauge imagini sau un filmuleț care să ajute la înțelegerea mai bine a lecției. Cu toate acestea, orele decurg mult mai bine de când teoria este postată pe pagina personală a profesorului: „ Nu mai sunt nici așa stresat la ore că nu apuc să le explic tot elevilor. Cu unele clase am doar o oră pe săptămână. Mi-e aproape imposibil, ținând cont de energia de care dau dovadă copiii din ziua de azi, să predau tot ce am în gând și parcă îmi găsesc mai greu cuvintele. Astfel, la ore le explic încă o dată lecția, le fac o schemă, iar materia întreagă o găsesc oricând pe Facebook. E ca un manual virtual”, explică profesorul Tudor Băran.

Ca un adevărat formator de personalități, profesorul de geografie Tudor Băran cunoaște foarte bine influența pe care o are asupra elevilor, cu atât mai mult când se află pe terenul lor, pe o rețea de socializare. Tocmai de aceea, pe lângă lecții, profesorul Liceului Teoretic Diaconovici-Tietz are grijă să posteze doar lucruri care pot fi în folosul educării elevilor: „Eu întotdeauna am încercat să pun lucruri de calitate, am postat muzică de calitate, idei, am făcut trimitere la articole interesante din presă ce merită citite și am observat că au efect și asupra elevilor, și asupra foștilor elevi”, povestește pentru Express de Banat profesorul de geografie.

„Facebook-ul este ca și orice unealtă a omului, cu ea poți să faci bine poți să faci și rău”, Tudor Băran

Chiar dacă se află în ultimul an înainte de pensionare, profesorul Tudor Băran precizează că principala profesie  a sa nu este aceea de profesor, ci de modelator de caractere, activitate pe care o poate face și după ce nu va mai preda în sălile de clasă: „Nu mă pot numi profesor, îmi place să spun că sunt modelator de caractere și tocmai de aceea știu că voi putea să fac acest lucru și anul viitor, când voi fi în pensie. Cine știe, poate voi continua cu lecțiile pe Facebook, dacă vor avea priză la „friends”-i mei”, glumește aceste. Astfel, tradiția va merge mai departe și, cine știe, poate ideea profesorului de geografie va fi preluată și de alți dascăli.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/