Lecţie de tehnică de supravieţuire la Ineleţ: dragostea de oameni

Un grup de iubitori ai artelor marțiale, prieteni pe grupurile de socializare și oameni cu suflet mare, a realizat o campanie de ajutorare a localnicilor din cătunele izolate ale Cornerevei. Inițiat de clubul Sportiv ,,Close Combat România” pentru Ineleț, proiectul se extinde în întreaga zonă.

O recomandare din bătrâni spune că trebuie să avem în noi dorinţa puternică de a le face bine altora şi că acest bine trebuie făcut atunci când poţi, pentru că nu oricând există această putinţă. La începutul lunii octombrie, un curs de supravieţuire în mediul ostil a adus la Băile Herculane un grup de oameni care au trecut dincolo de scopul prezenţei lor în Caraş-Severin. Cursanţii Clubului Sportiv ,,Close Combat România” din Bucureşti au vizitat împrejurimile staţiunii, au aflat câte ceva despre oamenii locului, au ajuns aproape de Ineleţ, un cătun izolat de civilizaţie, dar apreciat de toţi cei care ajung să îi afle locaţia şi să îi cunoască oamenii. După aproape trei săptămâni, ei au revenit încărcaţi de daruri utile care să îi ajute pe săteni să treacă iarna mai uşor. Totul sub un slogan desprins din articolul Express de Banat: Un loc uitat de vreme, nu şi de oameni: Ineleţ! Vremea nu a fost tocmai frumoasă, drumul deloc uşor. S-a urcat pe cărări înguste, povara au purtat-o şi oamenii, dar mai ales caii unor săteni din Ineleţ, dispuşi să dea o mână de ajutor acestor străini veniţi pentru ei de la sute de kilometri depărtare. Obiectivul a fost însă puternic, iar finalul… cu surprize.

,,Am mers la Ineleț pregătiți pentru ceea ce știam din toate sursele și ne gândeam că ceea ce le-am adus o să le ajungă până după sărbători. Și mă refer aici în special la alimente sau gaz lampant, felinare, lanterne, lumânări sau medicamente, detergenţi, săpun sau vată pentru femei etc… Dar nu puteam da unora și altora nu… Așa că am decis ca toți să primească în mod egal ceea ce aveam. Să zicem că, în mare, hăinuțe, lenjerii de pat, încălțări, căciuli, mănuși, rechizite, manuale școlare, cărţi de colorat și de povești, jocuri, jucării au cam ajuns, dar am fost un pic depășiți de situație când vorbim de alimente (zahăr, ulei, sare, orez, conserve, mălai, făină) la care în loc să le dăm câte un bax din fiecare/casă, așa cum ne pregătisem, am ajuns să dăm câte două pachete, respectiv sticle pentru fiecare casă. Offff, apoi la fel a fost și cu săpunul, detergentul, chibriturile, lumănările, vata pentru femei, medicamentele, jucăriile pentru copii… Le-am împărțit în mod egal, să ajungă la toți, dar nu ne-au ajuns felinarele, gazul lampant, prosoapele, păturile și cearceafurile, lanternele, papiotele de ață și acele de cusut, ciorapii, căciulile de iarnă, sarea, spirtul, topoarele de tăiat lemne…”, a spus Dan Dumitru, iniţiatorul campaniei şi coordonatorul CS ,,Close Combat România”.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648997754385″]

Darurile nu au fost doar generale, cu bunuri trebuincioase în gospodăriile împrăştiate ici şi colo pe munte. Şcoala din Ineleţ a primit şi ea daruri bogate.

,,La şcoală am dus pachete separat şi special destinate, şi anume: manuale şcolare, cărţi de colorat şi de poveşti, caiete, creioane, penare, gume, pixuri şi alte rechizite. Până şi un costum de Moş Crăciun, perdele mari pentru ferestre, tablă de scris şi cretă, cărţi pentru o mini-bibliotecă… şi, printre altele, şi destule jucării din plastic sau păpuşi din pluş… Şi acum vine partea interesantă: la un moment dat au apărut doi copilaşi, fată şi băieţel. Aceştia au fost rugaţi să-şi aleagă ce vor ei din acele jucării. Au dat un răspuns de ne-a impresionat până la lacrimi: ,,Nuuuu… o să le lăsăm pe toate aici la şcoală unde o să ne jucăm împreună cu ele!”“, a povestit Dan Dumitru. De la el am mai aflat că marea surpriză a constituit-o numărul gospodăriilor în care darurile prietenilor de la Bucureşti trebuiau să ajungă. În loc de circa 50 de săteni, la Ineleţ au găsit peste 100 de oameni, cu mic cu mare emoţionaţi şi bucuroşi că primesc în prag de iarnă ajutor pentru sezonul în care abia reuşesc să iasă din case. Deşi surpriza i-a pus într-o mică încurcătură pe membrii acestei adevărate expediţii, se pare că grupul continuă să facă planuri şi va reveni luna viitoare, în noiembrie, cu un nou transport. Acesta ar trebui să suplinească necesarul constatat la Ineleţ şi rămas neacoperit în această primă fază a campaniei.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648997769975″]

Foto: Dan Dumitru

Citeşte şi Un loc uitat de vreme, nu şi de oameni: Ineleţ

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/