Lecție de antreprenoriat. Cum să ții o afacere în joc timp de 25 de ani: „Astăzi este important să facem ceva, nu mâine sau la anul. Astăzi!”

Cons Electrificarea Instal este de 25 de ani un proiect ce s-a menținut în domeniul energiei pe piața afacerilor. Horațiu Rada, managerul general al întreprinderii, a vorbit într-un interviu, prin exemplul personal, despre longevitatea afacerii, despre dăruire, respect și perseverență.

După 25 de ani…

Domnule Rada, care este secretul longevității în piața serviciilor? Sunteți de aproape 25 de ani o prezență activă într-un domeniu care este foarte important și foarte dificil. Cum ați reușit? Care este secretul?

Dăruire. Și nu este un secret, este condiția obligatorie pe care trebuie să o respecți în orice afacere, în orice companie sau meserie și de altfel în tot ceea ce faci. Încă de la început, când am pornit CEI împreună cu asociatul meu, Eleodor Coptil, am știut că doar așa putem construi ceva de încredere, de durată și cu rezultate. Și nu am greșit. În toți anii aceștia, am fost bucuroși să muncim cu dăruire zi de zi, să ne implicăm, să punem suflet, să tratăm cu respect partenerii, colaboratorii și angajații.

Ce le-ați spune unor tineri care acum vor să înceapă o afacere?

Le-aș spune că totul pornește de la dăruire, implicare și respect. Dăruiești din timpul tău, din cunoștințele tale, din tot ceea ce ai. Pe lângă, vine implicarea, trebuie să fii acolo atât cât e nevoie, chiar și 24 de ore uneori, să muncești, uneori cot la cot cu toată lumea din firmă sau poate chiar mai mult. Plus, să respecți. Să te respecți pe tine și să nu faci lucrurile de mântuială sau exclusiv pentru profit, să-ți respecți angajații, pentru că ei sunt o resursă esențială, să-ți respecți partenerii și clienții. Și încă ceva, să ai încredere. Trebuie să ai încredere în tine, să fii conștient de ceea ce poți, să fii dornic să crești, să te dezvolți pe principii sănătoase. Nimic nu se întâmplă peste noapte, totul are un parcurs și trebuie construit pas cu pas.

Sunteți implicat în multe proiecte de caritate, în condițiile în care puțină lume mai este dispusă să facă astăzi gesturi nobile.

Revenim la dăruire, de care vorbeam mai devreme. Trebuie să ai în firea ta astfel de porniri. Nu prentru că trebuie sau că-ți cere cineva. Înainte de a avea o afacere și de a avea rezultate și posibilități financiare, când eram un simplu angajat, m-am implicat voluntar să ajut un ONG care organiza un eveniment caritabil, iar astăzi este cel mai longeviv din vestul țării, Telemaratonul Speranței, inițiat de Fundația Laurențiu Ciucur. Atunci am dăruit din timpul meu. Apoi am putut să dăruiesc financiar. Nu întotdeauna este numai despre bani. Pentru că nu trebuie să fii cel mai bogat ca să faci un bine, să ajuți și să dăruiești. Trebuie însă să ai această dorință sinceră, care să pornească din interior, să te mobilizeze. Asta am făcut și la Rotary, asta am făcut în toate proiectele mele de responsabilizare socială, asta fac și acum.

Cât despre viitor…

Asta faceți și cu Timișoara 2021?

Absolut. Sunt determinat, implicat și nerăbdător să le arăt tuturor că se poate. Sunt omul care nu crede în imposibil și sunt omul care nu renunță. Am spus de la început că e fantastică această șansă unică pe care o avem și nu mă las până nu o scoatem la capăt. În România un proiect ca acesta va mai fi posibil abia după anul 2033 și sigur atunci nu va mai fi vorba despre Timișoara. Așa că astăzi este important să facem ceva, nu mâine sau la anul. Astăzi!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/