„Le Roi Drulard!” Președintele USR, într-o discuție informală în partid: „Nu știu ce mă tot vedeți președinte la diverse. Eventual dacă vreți să mă puneți direct rege”

catalin drula

Într-o discuție avută cu delegații USRPLUS din Timiș la congresul partidului din luna octombrie a anului trecut, congres în urma căruia Dacian Cioloș a fost ales președinte, deputatul de Timiș Cătălin Drulă le spune colegilor că nu înțelege de ce toți îl văd președinte „la diverse”, menționând ulterior: „eventual dacă vreți să mă puneți direct rege”. Zece luni mai târziu, Cătălin Drulă este ales președinte al USR, în primul tur al alegerilor interne, cu peste 71% din voturile exprimate. 

Discuțiile interne între delegații filialei Timiș care au ajuns în posesia reporterilor Express de Banat au avut loc în zilele în care la București avea loc, anul trecut, Congresul USRPLUS care a validat rezultatul scrutinului în urma căruia Dacian Cioloș era ales președintele partidului. Deputatul de Timiș Cătălin Drulă, astăzi președintele USR, era, la acea dată, membru ales în Biroul Național al partidului, delegat la congres din partea județului.

„Ați aflat, da? Mulțumesc mult tuturor!”, le-a scris Cătălin Drulă colegilor, după anunțul rezultatelor. Reacția lui Drulă a generat o serie de complimente din partea colegilor. „Te iubim, Cătălin!”, a scris consilierul local Rodica Militaru. „Am fost bloc azi!”, a răspuns și senatorul Raoul Trifan. În discuții a intervenit și primarul Timișoarei, în duminica zilei de 3 octombrie 2021. „Felicitări și mulțumesc tuturor pentru efortul uriaș depus pentru votul la BN! (…) Pentru discuțiile de aici, vă amintesc că sunt delegați din toate «taberele» pe acest grup.”, a scris Dominic Fritz.

„Le Roi Drulard”. „Vive le Cătălin!”

A urmat a doua zi a Congresului USR în care au avut loc dezbateri privind modificarea statutului partidului, chestiuni legate de organizația de tineret și Liga Aleșilor Locali. „Hai cu tinerii!”, sună unul dintre mesajele de pe grup. „Toată ziua am așteptat asta.”, a răspuns Raoul Trifan.

„Nu știu ce mă tot vedeți voi pe mine președinte la diverse. Eventual dacă vreți să mă puneți direct rege. Că asta cu politica lungă mă omoară lent :). Cine mai e cu mine?”, a scris Cătălin Drulă, după care au curs răspunsurile:

„Poate PM (n.r, premier)!”. „Toți oamenii regelui”. „Era cu toți oamenii președintelui… Deci tot acolo ajungem.”

„Trăiască monarhia! Vive le Cătălin!”. „Druleaux!”

Într-un alt mesaj, unul din membrii de partid îl atenționează ca, în cazul în care ajunge „rege” „să nu uiți să cobori podul de la castel pe drumul Urseni-Timișoara peste centură…”

Cătălin Drulă intră în joc și se autointitulează „Le Roi Drulard”, primind apoi și alte titulaturi: „The fifth” fie „The greatest”.

„Cătălin, îți vor face analize! Să vadă dacă ai sânge albastru. O să-ți iasă! Pentru că originea ta politică are sigla albastră.”, a comentat un alt susținător.

Drulă: „Se familiarizează și noul nostru președinte cu democrația useristă”

În finalul discuțiilor, deputatul de Timiș, devenit între timp succesorul lui Dacian Cioloș, ține să le mulțumească delegaților pentru efortul depus prin participarea la congres.

„Încă o zi maraton. Chiar vă mulțumesc că ați trecut și prin asta. A ieșit bine. Se familiarizează și noul nostru președinte cu democrația useristă.”, a scris Cătălin Drulă pe grupul intern.

Promptă, răspunde Rodica Militaru: „O seară frumoasă, colegi și maiestate.”

Dacian Cioloș a demisionat din fruntea USR în februarie anul acesta, după ce Biroul Național i-a respins proiectul de reformare al partidului. Președinte interimar a fost desemnat, la acea dată, Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cele mai multe voturi din Biroul Național. La sfârșitul lunii mai, Cioloș a renunțat și la calitatea de membru USR, alături de mai mulți eurodeputați.

Cătălin Drulă a câștigat președinția USR în cadrul alegerilor interne desfășurate la începutul lunii iulie, din primul tur, cu 71,3% din voturile exprimate. O analiză internă a partidului arată faptul că numărul de voturi primit de noul președinte este mai mic decât cel obținut la alegerile anterioare, de către Dan Barna, respectiv Dacian Cioloș. La alegerile pentru președinția USR din 2022 au participat mai puțin de jumătate dintre cei care au votat în turul al doilea al scrutinului din toamna lui 2021.

Sâmbătă, la Timișoara, Congresul USR va valida într-o ședință online rezultatul votului de la începutul lunii iulie, ca etapă finală a scrutinului.