Ioan Popa: Rămâne cum am stabilit, facem spital județean nou la Reșița!

primar ioan popa

Cu sau fără finanțare prin PNRR, Reșița va avea un nou spital județean. Primarul Ioan Popa nu exclude posibilitatea ca banii pentru investiție să vină prin PNRR, dar este pregătit să găsească și alte surse de finanțare dacă va fi nevoie.

Primii pași pentru construirea unui nou spital județean la Reșița s-au făcut încă de anul trecut prin încheierea protocolului de colaborare dintre municipalitate și administrația județeană, demers urmat de punerea la dispoziția Consiliului Județean a suprafeței necesare pentru ridicarea unității medicale și scoaterea la licitație a serviciilor pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, pentru care au depus oferte mai multe firme.

„Noi am demarat realizarea unui spital județean nou, am făcut un protocol între Primăria Reșița și Consiliul Județean. Am pus la dispoziție 12 hectare de teren, am anunțat licitație pentru SF – PT. S-au înscris la licitație 9 firme. Am declarat o firmă câștigătoare, s-a depus contestație la Comisia Naționale de Soluționare a Contestațiilor, care ne-a pus să ne întoarcem în faza de evaluare financiară. Ne întoarcem la ea, așa cum spune CNSC-ul, și, probabil, în două – trei săptămâni vom declara un câștigător dintre cei doi. După acest pas, firma câștigătoare trebuie să se apuce să facă proiectul pentru spital, care trebuie să fie realizat în circa 8 – 9 luni. După ce avem proiectul gata, vom vedea unde ne vom finanța!”, a declarat pentru expressdebanat.ro, primarul Reșiței.

Declarația edilului vine în contextul în care Ministerul Sănătății a anunțat vineri că prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi construite, dotate sau modernizate 25 de spitale din țară, din lista de 49 de obiective înscrise de ministerul de resort în anul 2021 și aprobată de Comisia Europeană, listă pe care Reșița nu se regăsește.

Ioan Popa vede însă lucrurile cu totul altfel și îi liniștește pe reșițeni. Mizează în continuare pe fondurile PNRR, dar este pregătit să găsească, la nevoie, și alte surse de finanțare. Mai mult, edilul consideră că nu mulți dintre cei trecuți pe această listă vor și reuși să-și realizeze documentația la timp, iar cei care o vor face, vor fi aceia care astăzi sunt  avansați cu proiectul, cum este și cazul Reșiței, care anul viitor va putea scoate la licitație lucrarea pentru execuție.

Eu am spus că mizez pe PNRR pentru că, personal, nu cred că spitalele care sunt prinse pe listele pe care le vehiculează unii vor fi pregătite să realizeze investițiile astea până în 2026. Eu consider că noi suntem foarte avansați și că vom avea șansa să accesăm PNRR-ul din motivele expuse mai devreme. Pentru că nu cred în aceste liste, și cred că și dacă sunt unii puși pe ele, dar nu vor duce documentația și nu vor fi gata la timp să realizeze investiția până în 2026, nu o vor face, și o vor face alții care sunt mai avansați. Și dacă nu reușim să facem spitalul prin PNRR, vom găsi, cu siguranță, alte surse de finanțare. Există parteneriatul public-privat, există alte fonduri, vom reuși să identificăm resurse, și îl vom face! (…) În circa 8 luni de zile ar trebui să fie gata proiectarea, după care putem scoatem anul viitor la licitație execuția. Cine nu este în stare să scoată anul viitor la licitație execuția, nu are cum să facă un spital în trei ani! Deci, nu cred în aceste liste făcute aleatoriu! Eu sunt un om foarte hotărât și determinat, și sunt convins că vom face acest spital, și am mari speranțe că-l vom face pe PNRR. Repet, mulți vor, puțini pot! Noi vom putea să-l facem, pentru că suntem avansați cu proiectul!, a mai spus Ioan Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/