László Tőkés: „Îmi pare rău că s-a refăcut atmosfera naționalistă ațâțătoare și divizătoare a populației orașului și a întregii țări”

po 1000x100px (3)

Europarlamentarul László Tőkés, omul care a dat primul semnal că în România lucrurile se vor schimba definitiv, a fost prezent, sâmbătă seara, în locul din care a pornit Revoluția din 1989. Tőkés a depus o coroană de flori pe fațada bisericii reformate și a vorbit în fața celor prezenți despre felul în care lucrurile s-au schimbat în țara noastră, dar și despre Alianța Vestului.

În după-masa zilei de 15 decembrie 1989, în fața bisericii reformate din Piața Maria, acolo unde locuia pastorul László Tőkés, câteva zeci de oameni aveau să se întâlnească. Motivul – Tőkés era acuzat de spionaj după ce criticase Regimul Comunist într-un interviu acordat unei televiziuni din Budapesta. Momentul a fost marcat astăzi în același loc din Piața Maria, unde europarlamentarul a depus o coroană și a vorbit despre anul Revoluției.

„La 29 de ani de la Revoluţie, cel mai puternic sentiment pe care-l am e de a fi parte a unei comunităţi care a fost cândva Biserica Reformată Maghiară, care a primit un ajutor de la locuitorii acestui oraş, aparţinând în majoritate comunităţii româneşti. Unirea lor în spirit, în idealuri şi tăria lor de suflet de a se ridica împotriva dictaturii comune şi duşmanul comun, a dictatorii ceauşiste, este ceva exemplar şi îmi pare foarte rău că ulterior s-a refăcut atmosfera naţionalistă aţâţătoare şi divizătoare a populaţiei oraşului şi a întregii ţări”, a spus Tőkés.

Europarlamentarul a descris Alianța Vestului din care, deocamdată, fac parte orașele Timișoara, Arad, Cluj și Oradea, drept „drumul spre viitor”.

banner 1000 x 100 hd

„În 1989 am avut o nouă şansă de a atinge aceste scopuri şi hai să încercăm iarăşi să ajungem la înţelegere care, chiar în sensul unirii celor patru oraşe din vestul Transilvaniei, României, ar putea reprezenta drumul spre viitor”, a mai spus Tőkés.

De la ora 17.00, László Tőkés a participat la o masă rotundă cu titlul „Moștenirea revoltei populare timișorene – solidaritatea româno-maghiară”, susținută la Centrul Ecleziastic Noul Mileniu.

03 britannia 1000 x 100 gif