Lapte sub sechestru la Buchin!

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

În Caraș-Severin sunt aproximativ șapte centre de colectare și prelucrare a laptelui, dar și câteva ferme.  Scandalul iscat la nivel național i-a determinat pe medicii veterinari să ia măsuri peste tot în țară.

Senatorul Aurel Duruț, prezent la Reșița, a susținut astăzi o conferință de presă, în cadrul căreia a ținut să explice faptul că sechestul pus pe laptele infectat cu aflatoxină este o procedură obișnuită în cazul produselor la care există suspiciune în acest sens. Astfel că parlamentarul este de părere că întreaga isterie ar fi fost generată doar de lipsa de comunicare, ce a plecat de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Măsura luată la nivel central a fost de verificare a tuturor centrelor din țară care colectează și prelucrează lapte. „În Caraș-Severin nu au fost probleme deosebite. La ferma de la Buchin, care deține trei aparate de aprovizionare în zona Caransebeș, laptele a fost oprit de la comercializare, întrucât există suspiciuni de aflatoxină. S-a luat măsura schimbării hranei animalelor”, a declarat astăzi senatorul Aurel Duruț, care face parte din Comisia pentru Sănătate și din cea pentru Agricultură. Deocamdată, suspiciunile nu au fost confirmate, însă decizia s-a luat pentru siguranța consumatorilor.

1000x100 (4)

Una peste alta, senatorul a ținut să le explice oamenilor că ceea ce se întâmplă pe piața lactatelor din România nu ar trebui să îi sperie pe consumatori, pentru că există țări în lume unde limita de aflatoxină permisă în lapte este de câteva ori mai mare decât în Uniunea Europeană. În plus, cancerul pe care aceasta îl provoacă se instalează în timp, și nu dintr-unul sau două pahare consumate.

Cum apare aflatoxina
Toxina apare din cauza modului în care este păstrată hrana animalelor. Cum iarna nu a adus temperaturi de îngheț extrem, ci doar ploi, furajele animalelor s-au degradat. Consumate apoi de bovine, au generat apariția aflatoxinei. Așadar, peste tot în țară unde au existat suspiciuni pe această linie, s-a dispus măsura schimbării hranei, iar situația s-a remediat. Aceeași măsură s-a luat și la Buchin. „Problema se rezolvă ușor. Instruim crescătorii să depoziteze furajele în condiții optime, iar pe cele degradate  să le îndepărteze din hrana animalelor”, a concluzionat Aurel Duruț.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/