Lanul care face timișorenii să exploreze județul! Citește povestea Lavandei de Ficătar

oana farka

Lavanda, între pasiune și business! Oana Farka reușește să găsească armonia între plăcerea de a crește o plantă apreciată pentru calitățile sale și lumea afacerilor. Antreprenoarea ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit ce se întâmplă la Ficătar.

Ideea de a avea un lan de lavandă a fost o dorință personală transformată mai târziu într-o afacere. Fără să știe la început cum poate să valorifice lavanda cel mai bine, Oana Farka a învățat din mers cum să își creeze un business de succes. Astfel, gama de produse pe bază de lavandă cuprinde bombe de baie, ceaiuri, săpunuri, scrub exfoliant, uleiuri și multe altele. O creație specială făcută special pentru lanul de la Ficătar este pizza cu lavandă, concepută de Florin Tare de la 90 Secondi Pizza.

florin tare

„Am văzut la televizor o plantație de lavandă. Am moștenit un pământ și ne-am gândit că nu putem să punem cereale, așa cum face toată lumea. Ne-am gândit: «hai să punem lavandă!»; și am pus lavandă! Nu ne-am gândit ce vom face pe termen lung, nu ne-am gândit la piață de desfacere sau valorificare. Pur și simplu am luat, am pus lavandă și am mers cu valul. A pornit de la o dorință și încetul cu încetul am dezvoltat-o într-un business. Atunci când ești creativ și ingenios există posibilități de a vinde, dar atunci când ești limitat și te gândești doar la buchețele și săculeți și săpunuri clasice… nu există. Piața este saturată. Noi 95% avem clienți din România. Trimitem și în străinătate la prieteni, care fac cadouri și ajung astfel și dincolo de graniță. În viitor o să vrem să ne extindem și în străinătate. Momentan, trimitem în toată țara. În Timișoara, Lugoj, Buziaș, Giarmata și zonele limitrofe oferim livrare gratuită. În restul țării, trimitem prin curier sau poștă.”, ne-a spus Oana Farka.

lavanda de ficatar

Povestea Lavandei de la Ficătar a început de șase ani, dar nu se poate spune că totul a mers fără probleme și că nu există provocări privind creșterea plantei. „Ne-am înființat acum aproximativ șase ani și acum vreo trei ani am pus folie, pentru că nu am făcut față cu buruienile. În teorie, nu ar fi trebuit să fie o plantă pretențioasă, dar în practică… Din cauza schimbărilor climatice presupun a început să dezvolte boli. Nu este o plantă pretențioasă la apă, este rezistentă la secetă, dar din ceea ce am citit nu ar fi trebuit să dezvolte sensibilitate la boli. În ultima perioadă trebuie tratată măcar o dată pe an.”, a povestit Oana Farka pentru Express de Banat.

catalin mezei photography

Cătălin Mezei Photography

Lanurile de lavandă din România sunt din ce în ce mai căutate de fotografi și artiștii care se ocupă cu imaginea. Lavanda de Ficătar nu percepe niciun fel de taxă pentru cei care doresc să vină să își practice hobbyurile sau meseria în frumoasele plante. Pe lângă fotografii profesioniști care au pășit în lanul Oanei Farka, interpreți de muzică populară cum ar fi Daliana Georgiana Tătar, Adriana Curtu Voaidoș și Ramona Iliesi-Drăgan au cântat și au filmat videoclipuri în tonurile mov naturale.

Totuși, pozele și filmările nu sunt singurele lucruri care se întâmplă la Ficătar. Există și ateliere de creație dedicate copiilor, după cum spune Oana Farka: „Acum trei ani, lavanda a înflorit la finalul lunii mai, anul trecut a înflorit pe la jumătatea lunii iunie și anul acesta după jumătatea lunii iunie. În principiu, este frumos de vizitat la mijlocul lui iunie. Noi anunțăm pe pagina noastră de Facebook evenimentele pe care le avem, perioada în care înflorește lavanda, activitățile pe care le avem. Înainte de pandemie am avut foarte multe activități pentru copii. Ideea noastră a fost ca părinții să vină împreună cu copiii, să îi lase la un atelier sau la mai multe ateliere de creație și ei să stea la un picnic, să se plimbe sau să își facă poze fără să mai poarte grija copiilor”.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/