Lacul Gozna va fi golit de apă! Somnii uriaşi mănâncă toţi păstrăvii!

Au trecut peste 30 de ani de când lacul Gozna a fost golit ultima dată. Deși această procedură este des întâlnită pentru baraje în general, lacul de la Văliug, devenit principala destinație turistică a reșițenilor, a fost ferit de astfel de intervenții.

Se pare că lacul Gozna va fi golit. Această procedură este necesară și totodată benefică atât ecosistemului de pe apă cât și pentru curățarea mâlului ce s-a așezat de-a lungul timpului pe fundul lacului, creând o apă murdară, contrar habitatului obișnuit al păstrăvilor.

Lacul de la Văliug a fost singurul din zona Reșiței ce era populat în întregime doar cu păstrăvi, însă se pare că oamenii răuvoitori au adus alte specii de pești care au împiedicat înmulțirea păstrăvilor în lac. „Înainte, acum 20 de ani în Gozna nu existau decât păstrăvi. Acum e negru malul de carași și cleni, care cel mai posibil au ajuns acolo aruncați de către oameni”, explică un pădurar din zonă. O altă problemă cu care se confruntă populația de pești  este mâlul de la fundul lacului. Acolo se pare că a crescut, în dimensiuni mult prea mari, o specie de somn. Aceștia au început să mănânce puietul din lac, astfel că peștii nu mai ajung la maturitate.

leader board 728 x 90 px

Acum, lacul va fi golit, iar soluția este cea mai potrivită pentru situația dată. „Cel mai bine ar fi ca după ce este golit și curățat de mâl, în lac să se aducă câteva mii de puieți de păstrăvi, dar doar păstrăvi, așa cum era înainte populat lacul”, mai adaugă pădurarul.