Lacăt pe instrumentul electoral PSD-ist! Fără niciun ban real, FDI ajunge pe apa sâmbetei!

În prima ședință din acest an, Guvernul Orban a pus punct programului de dezvoltare fantasmagoric” al lui Liviu Dragnea: Fondul de Dezvoltare și Investiții, acesta fiind considerat de liberali atât un instrument de campanie electorală a pesediștilor, cât și o „schemă de sifonare din banii publici”

Sute de administrații publice locale din întreaga țară vor rămâne cu ochii-n soare, întrucât aproape toate proiectele depuse pe FDI care vizează în mare parte: modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale, iluminatul public, rețelele de apă și canal etc. nu vor cunoaște materializarea. De ce? Pentru că, potrivit noii conduceri a Executivului, creația fostei puteri nu are niciun ban real în buget pentru a susține toate aceste proiecte, lucru cunoscut de PSD, însă folosit ca praf în ochii electoratului pentru continuitatea politică.

„Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează la data încetării derulării contractelor aflate în desfășurare și pentru care sumele acordate se diminuează la valoarea sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, pentru lucrările efectuate și recepționate în condițiile legii.”, a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru.

Cum a luat naștere FDI?

Despre Fondul de Dezvoltare și Investiții s-a auzit pentru prima dată în 2018, însă acesta a început să aibă ecou abia în luna mai a anului 2019, în plină campanie electorală a europarlamentarelor. La vremea respectivă, Liviu Dragnea anunța: „Primarii au de acum un nou instrument: Fondul de Dezvoltare și Investiții. Românii merită să aibă, aproape de casă, școli, grădinițe, creșe, spitale, dispensare, clinici medicale. Fiecare localitate poate avea drumuri asfaltate, apă curentă și canalizare, rețea de electricitate și gaze naturale… Ține numai de primar să vină cu doar două documente la București și banii merg la comunitate, pentru oameni”.

Teoria și practica în guvernarea Dăncilă

În lipsa unei finanțări viabile a programului de dezvoltare, Viorica Dăncilă aprobă totuși finanțarea a peste 100 de astfel de proiecte, dintre care unul în Caraș-Severin (modernizare de drumuri vicinale în comuna Iablanița: 19.576.388 de lei), undeva în luna septembrie a anului trecut, cu gândul de a ridica un zid în fața moțiunii de cenzură care i se pregătea. Așa se face că, la începutul lunii octombrie, la nivel național, numărul solicitărilor depuse pe FDI se îndrepta cu pași repezi spre cifra de 500, nouă dintre acestea numai în județul cărășan, acolo unde, culmea, beneficiarele proiectelor erau doar comunele conduse de primari PSD: modernizare grădiniță în Padina Matei (comuna Gârnic, 667.750 de lei); extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare în Padina Matei (comuna Gârnic, 6.996.462 de lei); reabilitare străzi în Oravița (17.704.484 de lei); întreținere străzi în Oțelu Roșu (7.688.659 de lei); reabilitare drum Grindești (comuna Văliug, 6.454.349 de lei); modernizare rețele stradale în Rusca Montană (6.090.270 de lei); extindere rețea de canalizare în Sasca Montană și Sasca Română (26.964.288 de lei); modernizare iluminat public în Turnu Ruieni (534.053 de lei) și modernizare sistem de iluminat public în Glimboca (343.218 de lei).

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

După ce șefia Palatului Victoria a fost zdruncinată din temelii, Dăncilă nu s-a lăsat cu una, cu două, spre sfârșitul lunii octombrie, aceasta dând undă verde altor peste 100 de proiecte, valoarea acestora, numai în Caraș-Severin, fiind de aproximativ 60 de milioane de lei: modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale din localitățile Radimna și Șușca (comuna Pojejena, 15.130.397 de lei); modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale (comuna Socol, 10.000.000 de lei); modernizare străzi în comuna Ramna (10.661.542 de lei) și reabilitare și modernizare străzi în Moldova Nouă (23.346.283 de lei).

Comuna Pojejena și proiectul pe FDI: investiție maximă, beneficii zero

În comuna condusă de edilul Mira Radovancovici, proiectul depus pe FDI, în valoare de 15.130.397 lei, viza modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale din localitățile Șușca și Radimna. Cum acesta nu a mai apucat să ajungă până la etapa semnării contractului de finanțare, nu doar lucrările de infrastructură s-au dus pe apa sâmbetei, ci și banii cheltuiți de administrația publică locală pentru întocmirea documentației în acest sens, bugetul local rămânând astfel cu o gaură în valoare de 120.000 de lei.

„Noi urma să semnăm contractul de finanțare. Am realizat toate studiile necesare: proiectul tehnic, am obținut toate avizele și urma să emitem autorizația de construire. Solicitarea noastră s-a aprobat, de aceea am și început să facem toate demersurile și am fost înștiințați că trebuie să mergem la București să semnăm contractul de finanțare. Acum am rămas cu această documentație în brațe. Pentru noi e o pagubă destul de mare, suma cheltuită pentru întocmirea acestei documentații fiind de 120.000 de lei.”, a explicat edilul-șef, pentru expressdebanat.ro.

În ciuda măsurilor luate de noul guvern cu privire la desființarea FDI-ului, Radovancovici încă speră că Executivul va găsi un alt program prin intermediul căruia comunitățile să poată beneficia de condiții mai bune de trai, întrucât documentația întocmită, cum este cazul aici, are o valabilitate de doi ani. Altfel, întregul demers al oricărei alte primării va fi sortit eșecului.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/