Biblioteca Municipală se numără printre clădirile orașului unde renovările s-au oprit la fațadă. Deși în ultimele zile sunt în curs o serie de lucrări de refacere a interiorului, noul primar al orașului consideră că este prea puțin și prea târziu. Edilul-șef a vizitat luni imobilul vechii biblioteci, pe care l-a numit „un edificiu neglijat cu desăvârșire de fosta administrație”. Intrând și în spațiile de la etaj, Claudiu Buciu s-a declarat total nemulțumit de ceea ce a găsit la fața locului.
„Astăzi am vizitat sediul Bibliotecii Municipale. Un edificiu neglijat cu desăvârșire de fosta administrație. O zugrăveală exterioară și atât nu este mai mult decât o copertă fără pagini de interior. 12 ani de ignoranță și desconsiderare a celei mai importante surse de cunoaștere – cartea au dus inevitabil la îndepărtarea cititorilor. Biblioteca Municipală este practic o instituție care nu a făcut decât să respingă cititorii, rămași și așa tot mai puțini. Evidența cărților împrumutate se păstrează la fel ca acum 50 de ani. Spațiile destinate depozitării cărților sau lecturii sunt insalubre. Poveștile frumoase despre bibliotecă nu fac decât să susțină plata unor salarii total nemeritate”, a postat pe rețelele de socializare actualul primar al urbei.
Decizia lui Claudiu Buciu a fost să închidă instituția pentru un interval de cel puțin un an. „Cu regret, am luat decizia de a închide această instituție pentru o perioadă de cel puțin un an de zile, urmând să păstrăm un singur angajat. În aceasta perioadă, vom regândi modul cum trebuie să funcționeze, urmând să intervenim asupra construcției, astfel încât să o facem atrăgătoare pentru cititori și în special pentru copii”, a mai spus primarul, care și-a argumentat declarația cu imagini din una din încăperile de la etaj, alăturată celei în care copiii ar trebui să aibă acces la „biblioteca viitorului”.
Reparații generale la parterul clădirii
Despre lucrările de reparații generale desfășurate la parterul Bibliotecii Municipale Lugoj la sfârșitul anului 2020, directoarea instituției, Henrieta Szabo, ne spunea: „Se efectuează placarea pereților cu rigips zugrăveli cu vopsea lavabilă, montarea unor corpuri noi de iluminat cu led, lucrări de reparații la instalația electrică cu montare prize și întrerupătoare noi, înlocuirea unor ferestre vechi, de peste 50 de ani, cu vedere spre curtea interioară a clădirii. Schimbarea pardoselii vechi, deteriorate si mâncate de carii a însemnat nivelarea acesteia, turnarea unei șape, pe care se montează plăci de gresie pentru zone cu trafic. O altă încăpere aflată la parterul clădirii care face obiectul lucrărilor de reparații generale este cea unde va funcționa viitoarea sală de lectură a Bibliotecii Municipale. De asemenea, la încăperea unde se află centrala termică, se execută lucrări de reparații și zugrăveli la pereți”.
Clădire de secol XIX
Biblioteca Municipală Lugoj funcționează într-o clădire construită la sfârșitul secolului XIX. Până în anul 1964 aici a funcționat poșta orașului, de unde și denumirea de „Poșta veche”.
Biblioteca Municipală Lugoj s-a mutat aici din 1968. Din 1968, interiorul clădirii a rămas aproape nemodificat în ceea ce privește zugrăveala pereților cu humă, conform tehnologiei din acele vremuri. Pardoseala era din lemn (parchet), care data cu mult înainte de anul 1968, deteriorat în proporție de 75 %. Din cauza uzurii în timp cât și a cariilor lemnului care au distrus sistematic pardoseala, aceasta a fost acoperită în ultimii ani cu un covor PVC, pentru a face posibilă desfășurarea activității în cadrul secției împrumut carte pentru adulți. De-a lungul timpului, mici reparații s-au mai făcut, instituția obținând „bani cu țârâita” de la fosta administrație. Astfel, o parte din mobilierul vechi a fost înlocuită în cursul anului 2019.