La Universitatea „Eftimie Murgu” s-a schimbat rectorul. Scandalul continuă!

Alegerile pentru desemnarea noului rector al universității reșițene nu au adus nicio surpriză. A ieșit așa cum au pronosticat apropiații Doinei Frunzăverde, dar oficializarea votului se va decide în culise, deoarece scrutinul a fost contestat de unul dintre candidați, chiar înainte de a se introduce buletinele de vot în urnă.

Prof. univ. dr. ing. Sava Ianici a adunat astăzi 26 de voturi dintre cele 97 valabil exprimate, Eugen Răduca, doar 15, iar Venera Manciu, cu 56 de voturi, a fost desemnată noul rector al UEM. Răduca a contestat însă dreptul de vot al reprezentanților studenților, pe care îi bănuiește că ar face jocurile după cum le-ar cere Doina Frunzăverde. Astfel, rezultatul votului de astăzi ar putea fi anulat dacă Răduca va demonstra că nu s-a jucat corect. Cel puțin până atunci, rectorul UEM este Venera Manciu, care și-a exprimat intențiile pentru următorii patru ani.

„Preiau această funcție cu gândul de a restabili echilibrul în universitatea noastră. Universitatea noastră este pentru regiunea noastră, vreau să fie a regiunii noastre și în primul și primul rând vreau să ajute regiunea în ceea ce și-a propus. Misiunea universității este educație de calitate, restul sunt probleme interne care trebuie să ni le rezolvăm cât mai bine și cât mai repede”, a declarat noul rector. Interesantă este poziția Venerei Manciu cu privire la mult controversata fuziune cu Universitatea de Vest din Timișoara: „Universitatea este a regiunii, negocierile de fuziune nu am de ce să le continui în momentul de față. Avem un proiect pe care vrem să-l implementăm, fuziunea e altceva, fuziunea înseamnă un proiect de dezvoltare pentru tot ceea ce înseamnă învățământ superior în România. Vreau să fim Universitatea Eftimie Murgu din Reșița și vreau să sărbătorim împreună cei 45 de ani de funcționare a învățământului superior la Reșița”.

La predarea fotoliului de rector, Doina Frunzăverde nu mai e nici ea la vehementă cu privire la oportunitatea fuziunii și și-a exprimat așteptările pe care le are de la noul rector. „Sunt două mandate pe care le-am încheiat astăzi, două mandate consecutive, și nu aș putea să spun că au fost ușoare. În primul mandat am avut schimbarea Legii Educației, care a adus o nouă schemă de finanțare în urma căreia universitatea din Reșița a pierdut fonduri și a trebuit să găsească resurse proprii. Cel de-al doilea mandat a fost și mai greu, el a fost marcat de scăderea accentuată, dramatică, a numărului de studenți, scădere care este cauzată de natalitatea în continuă scădere, pe de altă parte, de rezultatele slabe la bacalaureat. Universitatea din Reșița, ca toate celelalte universități din România, a avut de suferit din cauza scăderii numărului de studenți. Suntem o universitate într-o regiune nu foarte bogată! Al doilea mandat a fost extrem de greu în ultima parte a sa, totuși am reușit să găsim înțelegere și de data asta la Ministerul Educației, am primit suplimentare de fonduri spre sfârșitul anului și am pornit mai optimiști în acest nou an. Aștept de la noul rector să fie mai bun decât mine, să aibă viziune, pentru că în această perioadă trebuie să găsească soluții pentru a putea conserva tradiția de 45 de ani de învățământ superior la Reșița. Sper să restabilească un climat organizațional sănătos pentru a ne putea dezvolta în continuare. Nu s-a hotărât fuziunea cu UVT, ci începerea negocierilor! Ar trebui consultată din nou comunitatea academică pentru că am înțeles că s-au schimbat opțiunile”, a declarat Doina Frunzăverde.