„La «Traian Doda» nu se mai face școală! E jenant, profesorii sunt de vină! Suntem printre ultimele județe din țară!”

felix borcean

Felix Borcean, primarul Caransebeșului, profesor de geografie înainte să vină la șefia administrației publice locale, dă o notă foarte slabă învățământului din Caraș-Severin și îi învinovățește pentru asta în primul rând pe dascăli!

Prea sincer poate pentru un sistem în care se minte și se deformează adevărul, ascunzându-se incompetența și promovându-se de multe ori tot felul de nulități, pe pile și șpagă, Felix Borcean dezvăluie care sunt adevăratele rezultate obținute de sistemul educațional din Caraș-Severin în ultimii ani. „Stăm prost la nivel de sistem de educație. Nu am vorbit niciodată pe tema asta, deși este tema care îmi este cea mai cunoscută și la care mă pricep cel mai bine .

La nivel educațional stăm foarte prost, suntem printre ultimele județe din țară! Am vrut să premiez într-un an, în 2018 dacă nu mă înșel sau 2019, am făcut o gala a laureaților în domeniul educației și sportului. Păi m-am speriat că nu am pe cine să premiez! Am scăzut foarte mult ștacheta, am ajuns să premiez faptul că te-ai calificat la județ din Caransebeș, ceea ce e jenant în condițiile în care sunt și foarte puțini elevi care merg la olimpiadă. La un liceu ca „Traian Doda” sau „Pedagogic” să ajungi să nu mai ai practic pe cine premia, să nu ai un participant la nivel național care să îți aducă un premiu?!”, a comentat edilul Caransebeșului.

Cuib de vise 1000x100

Mai apar din când în când rezultate la concursuri național, a constatat Felix Borcean, dar acelea sunt înregistrate la discipline unde interesul și concurența sunt scăzute. În rest, rezultatele sunt foarte slabe. Cine e de vină pentru asta?! „Nu se mai face școală, nu sunt de vină copii, sunt de vină profesorii! Calitatea actului educațional este foarte scăzută și a fost tot timpul mai scăzută decât în alte județe! La noi nu e seriozitate, la nivel de management al instituției ne preocupăm de chestii mărunte. Nici măcar nu se prezintă la ore! Copilul meu este elev în clasa a XI-a la „Traian Doda”, liceul meu de suflet, îmi spune că nu îi place să mai meargă la școală, deși el iubea școala în gimnaziu! Să meargă cu plăcere la 2-3 materii, iar restul să nu conteze când vorbim de un liceu de cultură generală?! Sau se trezește dimineața și spune că nu se duce la școală că oricum nu fac, ori că mai bine merge să joace un baschet în curte decât să stea la ora aia că oricum nu se alege cu nimic?! Repet, nu vorbim de un liceu tehnologic, vorbim de „Traian Doda”! E liceul în care eu am învățat, eu am predat, la care am fost director, la care este soția mea e profesoară de limba română și sora mea, de limba engleză, la care a lucrat și tatăl meu, e liceul meu de suflet și îmi pare rău că trebuie să spun, dar nu se mai face școală! Probabil și la celelalte, cu atât mai puțin la Tehnologic, unde este o harababură, copiii nici nu mai merg la școală. Trecem prin niște vremuri groaznice în privința asta și o spun în cunoștință de cauză și îmi asum tot ceea ce spun.”, a spus lucrurilor pe nume primarul Caransebeșului, profesorul Borcean.

Salariile, concursurile de titularizare, corectitudinea concursurilor de directori și rolul lipsit de sens pe care îl joacă inspectoratele școlare ar putea fi aduse în discuție dacă e cineva cu adevărat interesat să găsească răspunsuri și soluții. Descentralizarea, reforma administrativă, spune Borcean, au rămas la stadiul de discuții, în realitate nu s-a mișcat un deget în acest sens. Cert este că sunt consecințe dintre cele mai grave, iar ce e mai rău abia urmează. „Nu mai există nici măcar resursa aia umană de nivel mediu calificat care să lucreze la întreprinderile din Caransebeș. Nu mai există! Se cer locuri de muncă. Păi cu cine să lucrezi?! Singurele școli care produc, produc pe bandă rulantă și produc prea mult, sunt școlile de asistenți medicali care le ai la tot pasul. În toate domeniile este o harababură, dar în domeniile esențiale, cum sunt educația și sănătatea, stăm cel mai prost. Tot timpul clamăm că astea sunt priorități naționale, că aici trebuie să investim. Mereu însă au fost marginalizate și nimeni nu își dorește o reformă autentică. Asta înseamnă concursuri, posturi scoase la concurs, pachet salarial rezonabil pentru profesori.”, a conchis Felix Borcean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/