În comuna Zăvoi se lucrează pe mai multe fronturi!

camin cultural magura zavoi

Administrația locală derulează în această perioadă două investiții importante pentru comunitate. Pentru una dintre ele banii vin de la Uniunea Europeană, iar pentru alta – de la bugetul de stat.

Lucrările de reabilitare și extindere a căminului cultural din satul Măgura, comuna Zăvoi, s-au reluat odată cu venirea primăverii, după ce acestea au fost sistate pe perioada iernii. În aceste zile se ridică acoperișul, urmând ca mai apoi echipa de muncitori să lucreze la interioare și la fațadă. Mare parte din investiție este asigurată din fonduri europene.

„Lucrările propriu-zise au fost demarate în noiembrie anul trecut, iar de vreo două săptămâni se muncește la acoperiș. Pe lângă reabilitare, extindere și modernizare, proiectul mai prevede și dotarea căminului cultural cu mobilier: scaune, mese, birouri. Este un proiect cu finanțare europeană, valoarea inițială a investiției a fost, în 2017, de 500.000 de euro. Însă, odată cu explozia prețurilor la materialele de construcții, valoarea finală va fi mult mai mare. Diferența de preț, care nu știm momentan cât este, va trebui să o asigurăm din bugetul local.”, spune primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

zavoi

O altă investiție care se derulează în comună, de această dată în toate cele șapte localități, are în vedere modernizarea sistemului de iluminat public, prin înlocuirea a peste 600 de lămpi, și implementarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune. Valoarea investiției este de 1.200.000 de lei, din care 930.000 de lei sunt asigurați de către Administrația Fondului pentru Mediu, iar diferența – de administrația locală Zăvoi.

Înlocuim toate lămpile din comună, asta însemnând aproximativ 640 de corpuri. Noile sisteme de iluminat vor fi pe LED, vor avea aprindere inteligentă, adică intensitatea lor va fi corelată în funcție de lumina de afara. De exemplu, dacă se întunecă la ora 20.00, atunci până la 23.00 becurile vor merge la intensitate maximă, de la 23.00 la 04.00 dimineața se micșorează intensitatea, iar de la 04.00 la 06.00 vom avea din nou intensitate mare. În felul acesta și costurile vor fi diminuate. Lucrările au început zilele acestea, iar firma are la dispoziție o lună de zile pentru a termina investiția, dar în felul în care muncitorii se mișcă cred că vor termina în zece zile.”, a mai spus primarul comunei Zăvoi.

banner 970 x 250