La Timișoara se va înființa un Centru de Mari Arși, cu ajutorul Băncii Mondiale

La trei ani de la teribila tragedie din Colectiv, România are în continuare o situație deficitară în ceea ce privește unitățile spitalicești pentru cei care suferă arsuri grave. Guvernul vrea însă să construiască câteva centre de mari arși, iar ministrul Sănătății Sorina Pintea a precizat că și Timișoara va avea un astfel de centru.

Centrele vor fi finanțate de Banca Mondială pentru dotările necesare, pentru care s-a făcut deja o listă, iar ceea ce trebuie achiziționat s-a împărțit în trei licitații. Sorina Pintea a declarat miercuri la Timișoara că totul ar trebuie să fie gata în luna mai a acestui an. „Ministerul Sănătății a semnat un protocol în 8 ianuarie 2019. Partea de dotare este finanțată printr-un program al Băncii Mondiale. În 2018 s-au făcut primele licitații pentru aparatură. Sperăm ca în luna mai să putem da drumul centrului așa cum trebuie”, a declarat Sorina Pintea.


O comisie de medici a stabilit un necesar de 94 de dotări, pentru care s-au făcut deja două licitații și urmează să se mai facă o a treia. „S-au făcut două licitații. Prima, cu 34 de echipamente, a fost finalizată și echipamentele, livrate. Pentru a doua, în 17 decembrie s-au deschis ofertele, până la sfârșitul lunii ianuarie se vor evalua ofertele. Pentru cea de-a treia s-a făcut caietul de sarcini, dar sunt componente pe care spitalul le are deja, cum sunt pensele, și nu cred că trebuie să așteptăm finalizarea celei de-a treia licitații pentru a da drumul Centrului de Mari Arși”, a explicat ministrul.

Centrul de Mari Arși va funcționa în cadrul Spitalului Județean Timișoara. Aici există deja trei saloane finalizate de CJT, dar care nu au putut fi folosite, în absența dotărilor, mai ales a paturilor pentru marii arși.

Sursă foto: puterea.ro