Din această toamnă, la Timișoara va funcționa și un liceu privat cu predare în limba germană. Unitatea de învățământ va fi deschisă în cadrul unui sistem educațional alternativ, tot mai căutat de părinți.
Tot mai mulți părinți din Timișoara sunt dispuși să-și înscrie copiii la școli private care folosesc metode alternative de învățământ, în detrimentul unităților de stat. Printre cele mai căutate școli de acest gen se numără Montessori Haus Timișoara, care a început în anul 2007 cu o grădiniță, iar în acest moment are înscriși peste 200 de copii, până la gimnaziu.
Datorită solicitărilor venite din partea părinților și a elevilor, din toamnă va fi deschisă și o clasă de liceu, cu specializarea Științe ale Naturii. Deocamdată, doar trei absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris. Unitatea de învățământ din Timișoara este una cu predare în limba germană, iar interesant este faptul că elevii nu primesc teme pentru acasă.
„Avem trei copii la clasa de liceu din toamnă. Sunt trei copii care au crescut aici, îi cunosc de la vârsta de doi ani. Îmi doresc foarte mult să fim ghizi, călăuze pentru tinerii de aici, să-i ajutăm să se dezvolte pe toate planurile, nu numai intelectual, ci și fizic, emoțional, zi de zi să le punem în exercițiu voința, răbdarea, să vadă consecința faptelor lor”, a declarat Laura Caraiman, fondatorul Montessori Haus Timișoara.
Laura Caraiman a mai precizat că în această școală privată cu predare în limba germană se pune accent pe dezvoltarea elevilor.
„Dascălii sunt ghizi, nu sunt surse de cunoaștere. Te învață cum să-ți selectezi informațiile care vin, cum să-ți dezvolți o minte critică. Profesorii îi provoacă pe elevi să cerceteze, să fie activi în propria lor dezvoltare, să-și asume plusurile și minusurile pe care le au, să se asume pe sine și să știe ce pot să facă. Proiectele care se fac aici provoacă elevi de vârste diferite să colaboreze, să învețe unii de la alții, să aducă argumente, să intre în dezbateri. Avem și proiecte aplicate: sera din curte este rezultatul acestor copii. De asemenea, au mai construit în curte un chioșc, unde au vândut produse pe care le-au confecționat. Elevii pun în practică ceea ce gândesc. Totodată, este foarte important respectul pentru individ, pentru colectivitate, pentru mediul înconjurător. Copiii de aici au ca sarcină să aibă grijă de mediul în care trăiesc: curățenie, spălat vase, absolut tot. Copiii noștri fac și tot felul de activități de voluntariat”, a explicat Laura Caraiman.
Unitatea de învățământ privată este una modernă, în cele trei corpuri de clădiri fiind investiți, de-a lungul timpului, peste 2,5 milioane de euro. Astfel, sălile de clasă sunt dotate cu table inteligente, videoproiectoare, mini-biblioteci și câte o bucătărie. De asemenea, la mansarda unei clădiri funcționează și o sală de sport modernă.
„În fiecare sală de clasă avem câte o bucătărie. A mânca, a socializa înseamnă de fapt a începe un lucru din punctul A și a-l duce până în punctul B. Un copil trebuie să aibă grijă de sala lui. Asta înseamnă să crești un adult care finalizează, începe și termină o sarcină”, a afirmat Daniel Scornea, director de dezvoltare în cadrul Montessori Haus Timișoara.
Dacă ne referim la taxa de școlarizare, aceasta este de 485 euro/lună, la care se adaugă 120 euro/lună taxa pentru masă.