Primarul Dominic Fritz a anunțat că, de marți, la Timișoara demarează proiectul pilot prin care medicii de familie vor administra în cabinete vaccinul împotriva noului virus. Până la această dată, în program au acceptat să intre 50 de doctori din Timișoara și zona metropolitană.
„Vom trimite astăzi cererile de înscriere ale celor 50 de medici la Ministerul Sănătății ca să fie operate în platforma națională de vaccinare. Fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccin și consumabilele aferente și 100 de teste rapide ca bonus pentru cabinetul lui și, în cadrul acestui proiect, vom putea în perioada următoare să aplicăm încă 5.000 de vaccinuri pentru timișoreni și cei care locuiesc în zona metropolitană.”, a anunțat primarul Dominic Fritz.
Deocamdată nu există cadrul clar de finanțare pentru medicii de familie care vor imuniza populația împotriva coronavirusului.
„Momentan am găsit o soluție hibridă, cu sprijinul mediului de afaceri. Medicii de familie vor primi 30 lei/pacient de la Ministerul Sănătății și Asociația Timiș de Medicină a Familiei va suporta 40 lei în plus per pacient, printr-un contract de sponsorizare cu lanțul de magazine Profi.”, a explicat primarul.
Vaccinurile vor fi transportate la cabinetele medicilor de familie de către inspectorii DSP. Doctorii care sunt parte în proiect îi vor contacta ei pe pacienții de pe listele proprii. Vor avea prioritate la vaccinare în cabinetele medicilor de familie categoriile de persoane vulnerabile. Pe de altă parte, Fritz a mai vorbit și despre un alt proiect pilot în contextul testării populației.
„E nevoie și de testare mai multă, nu doar cu teste PCR, ci și cu teste rapide. Lucrăm la un alt proiect, tot cu Ministerul Sănătății, să punem la dispoziție teste antigen și în farmaciile din Timișoara. Mâine (n.r, miercuri) se va vota cadrul legislativ pentru a demara această campanie. Avem o săptămână să ne organizăm. Aceste teste rapide pot juca un rol important în redeschiderea școlilor.”, a mai spus Fritz.