La solicitarea senatorului Vela, coaliția de guvernare amână votul pentru un nou bir solicitat primăriilor

explo 1000x200

Senatorul Ion Marcel Vela atrage atenția împovărării primăriilor în plenul Senatului României, după ce grupul PSD a propus un nou bir pentru primării, care face referire la banii pe care ar trebui administrațiile locale să-i scoată pentru dotarea laboratoarelor din școli.

Senatorul a mai specificat că, după ce anul trecut actuala coaliție de guvernare a diminuat veniturile comunelor, orașelor și municipiilor, după ce ani la rând au crescut costurile bugetelor locale cu tot felul de obligații financiare față de întreținerea școlilor, plata ajutoarelor sociale, cheltuielile spitalelor sau reparația drumurilor naționale, câțiva parlamentari PSD s-au gândit acum ca în situații „excepționale” primăriile să mai consume și alți bani pentru dotarea laboratoarele din școli, economisindu-se astfel sume importante la bugetul ministerului.

Nu este normal ca doar bugetele locale să suporte toate cheltuielile cu privire la sănătate, învățământ, asistență socială, spune parlamentarul de Caraș-Severin de la tribuna Senatului, dând exemplu municipiul Caransebeș: „Cheltuielile cu Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș sunt suportate din 2010 doar de către municipalitate, în condițiile în care spitalul deservește jumătate din populația județului și din 15.000 de pacienți anual, doar 5.000 sunt din Caransebeș. Primarii sunt împovărați și cu cheltuieli pe asistență socială, pe învățământ, deși la liceele dintr-un municipiu sunt elevi din toată zona. Eu cred că ar trebui acoperite cheltuielile cu reparațiile curente, respectiv de natura obiectelor de inventar, din costul standard per elev, care există, ca să nu mai punem presiune așa mare pe consiliile locale”, a declarat Marcel Vela.

Liberalul a reușit, în plenul Senatului, împreună cu liderul de grup Florin Cîțu și ceilalți senatori PNL, să convingă coaliția de guvernare să amâne votul pentru acest nou bir al administrațiilor locale.

„Sperăm ca într-o săptămână inițiatorii de la PSD să fie realiști și corecți cu primarii din România, renunțând la acest proiect de lege care favorizează Guvernul, dar va afecta toți elevii din localitățile sărace, unde primăriile nu au nici bani de funcționare”, a mai spus senatorul de Caraș-Severin.