Amenzi de aproape 100.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă din Caraș-Severin

explo 1000x200

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat în luna martie 248 controale, dintre care 139 în domeniul relaţiilor de muncă şi 109 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 97.000 lei.

Grosul amenzilor a venit pe fondul încălcării legislației din domeniul relațiilor de muncă, valoarea acestora fiind de 87.000 lei. Au fost identificate următoarele deficienţe: neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal, neiniţierea negocierii în vederea încheierii contractului colectiv de muncă, nerepartizarea programului de lucru în cuprinsul contractului cu timp parţial, neînregistrarea la inspectorat a evidenţei zilierilor etc. La 3 angajatori a fost depistată muncă nedeclarată în cazul a 3 persoane.


În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă valoarea amenzilor aplicate a fost de 10.000 lei, pentru deficienţe referitoare la: revizuirea evaluării riscurilor, acordarea echipamentului individual de protecţie, controlul medical periodic, efectuarea instruirii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, etc.

Totodată, „s-au dispus de către inspectorii de muncă 338 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor“, precizează inspector de muncă Mihaela Aga, purtător de cuvânt al ITM Caraș-Severin.

Pe de altă parte, în perioada 1-31 martie 2019 au fost comunicate la ITM 11 evenimente soldate cu un deces şi cu 10 cazuri de incapacitate temporară de muncă, urmând ca la sfârşitul cercetărilor să se stabilească dacă aceste evenimente se încadrează în categoria accidentelor de muncă.

Din aplicaţia electronică REVISAL constituită la nivel naţional şi gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din Caraș-Severin figurează 50.598 de salariaţi activi, 57.206 contracte individuale de muncă în derulare (din care 50.191 pe perioadă nedeterminată şi 7.015 – perioadă determinată).

banner 970 x 250