Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Caraș-Severin crește spectaculos de la o zi la alta. În prezent, peste 400 de persoane sunt infectate, iar din cea mai recentă raportare, 144 de pacienți sunt tratați în spitalele din Reșița și Caransebeș.
„Pe secția ATI la Spitalul Județean de Urgență Reșița sunt un număr de 11 paturi pentru Covid 19, dintre care cinci pentru pacienții pozitivi și șase pentru suspecți. În total, însă, noi avem 26 de paturi pe ATI, dar această secție nu poate fi în totalitate Covid, că de ea depind cazurile grave de la Chirurgie, Ortopedie, Ginecologie etc. E firesc atunci să fie utilizată și de pacienții non Covid“, ne-a mărturisit managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Alina Stancovici. Cele cinci sunt deja ocupate!
La ultima raportare din această după amiază, la Reșița erau în evidențe 72 de pacienți pozitivi, pe 102 locuri la secția Infecțioase, nouă suspecți la Sraționarul II și cinci pe ATI. Reșița nu are spital Covid, așa cum se Caransebeșul, motiv pentru care locurile pentru Covid sunt mai puține pe ATI. Reșița preia cazurile grave din Caraș-Severin, ce necesită intubarea, dar și din județele vecine, Hunedoara, Arad și Mehedinți, atunci când în aceste județe secțiile ATI sunt pline cu bolnavi. La rândul lor, și medicii din Reșița apelează la aceste spitale în caz de necesitate.
La întrebarea noastră de ce nu se mai aduc pat în ATI pentru pacienții cu Covid, managerul Stancovici ne-a spus că totul ține de bani: „ATI nu înseamnă doar un pat, o saltea și o noptieră, ci un pat cu aparatura aferentă pentru intubarea pacientului respectiv“.